FINANCIJSKI KAOS

TSIPRAS POD ENORMNIM PRITISKOM EUROPE 'Moglo bi se dogoditi da u sljedeći tjedanGrčka uđe s drugom valutom'

Grčkom su premijeru dali do znanja da novih pregovora nema prije referenduma raspisanog za vikend
 AFP

Ministri financija eurozone izvršili su u srijedu pritisak na grčke glasače i njihovu vladu upozorivši ih da će pregovori o novom programu pomoći ovisiti o rezultatima nedjeljnog referenduma.

"Vratit ćemo se vašem zahtjevu za potporom financijskoj stabilnosti iz ESM-a (Europskog stabilizacijskog mehanizma) tek nakon i na osnovi ishoda referenduma", poručio je predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem u pismu grčkom premijeru Alexisu Tsiprasu, koji se zauzima za odbacivanje dosadašnjih uvjeta međunarodnih vjerovnika.

To znači da bi uvjeti za isplatu kredita mogli biti stroži u slučaju da Grci vjerovnicima kažu "ne". Europski čelnici poručili su ovaj tjedan da bi "ne" moglo ugroziti ostanak Grčke u eurozoni, dok bi "da" bio znak potpore EU.

Glas "za", smatraju, mogao bi okončati Tsiprasovu petomjesečnu vladavinu i dati im fleksibilnijeg pregovaračkog partnera.

Dijsselbloemovo pismo poslano je kao odgovor na Tsiprasov zahtjev za novim kreditom koji je nakratko raspravljen na euroskupini koja je u srijedu navečer održala telekonferenciju. Ministri su dogovorili da više neće pregovarati s Grčkom dok ne prođe nedjeljni referendum.

Konferencija je održana nedugo nakon što je Tsipras ponovno kritizirao njihovu "ucjenu" i pozvao Grke da kažu "ne" uvjetima programa pomoći koji je inače u utorak istekao.

Tsipras je u utorak, nekoliko sati prije isteka programa pomoći, zatražio njegovo produljenje pod uvjetima sličnim onima koje su u petak ponudili vjerovnici, ali uz bitne ustupke, uključujući zadržavanje nižih stopa PDV-a za otoke. Ministri su kazali da je pismo stiglo prekasno da bi se program pomoći mogao produljiti.

Europski izvori kazali su da se o pismu u srijedu nije detaljno razgovaralo, ali postoji konsenzus da ne odgovara zahtjevima vjerovnika.

"U ovom trenutku jednostavno smo te prijedloge primili na znanje", rekao je Dijsselbloem u posebnoj izjavi.

Nešto ranije, blizak suradnik njemačke kancelarke Angele Merkel, potpredsjednik njezine stranke Michael Fuchs, nazvao je grčki referendum 'glupom idejom', koja je bespotrebno dovela do zatezanja odnosa. Tsiprasovu kampanju za glas 'protiv' nazvao je 'ludošću' i dokazom da je Syriza antieuropska stranka.

Slovački ministar financija Pavel Kazimir na Twitteru je bio jasan: 'Bojim se da grčke banke više neće imati eure, nego neku drugu valutu u slučaju da na referendumu pobijedi opcija 'protiv'.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:25