DAN NAKON POBJEDE

Tsipras više ne slavi jer mora žurno povećati poreze i smanjiti mirovine

A TV grab shows Greek Prime Minister's address Alexis Tsipras addressing the nation in Athens on July 1, 2015. Nearly one in two Greeks intend to vote 'No' in a weekend referendum on the terms of its bailout, but capital controls are boosting the 'Yes' camp, a poll showed today. Prime Minister Alexis Tsipras has called on Greeks to vote 'No' in the plebiscite, which will ask voters whether they want to accept the latest deal from Athens' creditors -- a deal he has branded "humiliating". AFP PHOTO / ERT
 AFP

Dan poslije velike, nove pobjede Alexisa Tsiprasa na grčkim izvanrednim izborima financijska tržišta zanimljivo su reagirala: dionice su pale, ali vladine su obveznice malo ojačale. Ulagači su zabrinuti kako će se razvijati grčka ekonomija, ali nešto im je veće povjerenje u grčku vladu. Dakle, oprez toliko karakterističan za financijaše.

Prejaki da umru

Grčke novine Ta Nea, pak, izašle su s glavnim naslovom “Tsiprasova epoha”. I s time se sada nije teško složiti. Taj 41-godišnji političar, lider stranke Syriza, samo je ove godine pobijedio dva puta na izborima, a jednom je Grčka na referendumu podržala njegov poziv da se kaže “Ne” kreditorima (nećemo sad o tome da je nedugo potom potpisao memorandum koji je omogućio novi paket pomoći). Sve je to potvrdio i sam Tsipras koji je na postizbornom slavlju u Ateni rekao kako je “Syriza potvrdila da je prejaka da umre”. I time poručio što misli svima onima koji su ga napustili nakon što je potpisao paket pomoći, pa formirali stranku i neslavno propali na ovim izborima koji su po mnogočemu zanimljivi.

Prvo, riječ je o jednom od najslabijih odaziva birača, glasalo je njih samo nešto više od 55 posto. Stoga sada brojni kritičari i Tsiprasovi protivnici viču kako je ova njegova pobjeda izborena na valu rezignacije birača koji su radije ostali kod kuće ili otišli na plažu umjesto da glasaju. No, broje se glasovi onih koji su izašli, to je demokracija. Osim toga, ako je to neki argument, kod kuće je ostalo više birača Nove demokracije (ND) nego Syrizinih. U sastavu novog parlamenta nema velikih iznenađenja: Syriza će imati 145 zastupnika, ND 75, Zlatna zora (neofašisti) 18, PASOK 17, komunisti 15, To Potami (liberali) 11, ANEL (Neovisni Grci) 10 i Centristička unija 9. Tsipras je već u nedjelju navečer rekao da će nastaviti koaliciju s ANEL-om, strankom desnog centra: to je odluka na kojoj mu se može prigovoriti jer je To Potami otvorenija stranka centra, a PASOK ipak stranka ljevice.

Bez eksperimenata

No, očito je da novi-stari grčki premijer ima dobro iskustvo s ANEL-om i ne želi sada eksperimentirati (uz to, jasno je da je ta stranka presretna što uopće može biti u vladi pa je zasigurno spremna na brojne ustupke). Osim toga, Tsipras je želio što prije potvrditi vladu - pa je već jučer dobio mandat - i nastaviti s radom. Jer, kako je rekao u nedjeljnoj atenskoj noći, “pred nama su teškoće, a oporavak ne može donijeti magija, nego puno rada, tvrdoglavosti i borbe”. I ostao ipak vjeran sebi pa poručio kako bi izborna pobjeda Syrize “mogla promijeniti ravnotežu” u Europi. Jasno, jer uz njega su bili predstavnici španjolskog Podemosa .

Zamor izborima

Zaključak je jasan: Grci su stvarno bili rezignirani i dio njih je digao ruke od svih stranaka (ne treba smetnuti s uma i zamor zbog čestih izlazaka na izbore), ali većina onih ostalih je odlučila dati zemlju u ruke stranke koja jamči da će ostati u EU i eurozoni, iako to znači i teške reforme. To što ih ND nije uspio uvjeriti da bi bio bolji lider potvrda je Tsiprasove vještine i njegova prerastanja u zrelog političara koji se sve manje razbacuje riječima, a sve više prihvaća političku realnost. Osim toga, Tsipras je bio čvrsto protiv bilo kakvog povratka na staro - na tom je fonu odbijao veliku koaliciju s ND-om, a i nije uzeo u vladu PASOK - te jamčio da će se uhvatiti u koštac s korupcijom. Većini onih koji su izašli na birališta to je bilo dovoljno.

Smanjiti pritisak

No, pravi izazovi za njega i grčku vladu tek počinju, što je pregnantno poručila karikatura u dnevnom listu Kathimerini - probudi se Tsipras po noći pa ga žena upita: “Što ti je?” “Imao sam noćnu moru”, odgovori, “sanjao sam da su me opet izabrali za premijera”. Prije svega, već idući mjesec dolaze kreditori koji će raditi reviziju učinjenog prema potpisanom memorandumu, a Tsipras je rekao kako će uložiti sve napore da smanji njihov pritisak na Grčku.

Zatim treba izraditi nacrt proračuna za sljedeću godinu, a tu su i nova reforma mirovinskog sustava, podizanje niza poreza uključujući i one za poljoprivrednike, provedba privatizacije, reforma socijalnog sektora. Naravno, i pitanje rekapitalizacije banaka, što je ključno da bi se moglo razmišljati o ukidanju kontrole kapitala koja od početka ljeta pritišće Grke. U svemu tome treba zaštititi osjetljive skupine i time dokazati da je vlada ipak lijeve provenijencije te da nije zagazila preduboko u centar. I uz sve to nastojati raditi na oživljavanju ekonomije te se ozbiljnije i odgovornije suočiti s migrantskom krizom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:03