THE VIKING

Tuga zbog smrti bivšeg svjetskog prvaka. Imao je 197 kila, pio 25 piva dnevno, ali ruka mu je bila mirna

Fordham se tijekom života mučio s brojnim zdravstvenim problemima i jednom težio čak 197 kg te pio 25 boca piva dnevno
Andy Fordham
 Adam Davy/Pa Images/Profimedia

Legenda pikada Andy 'The Viking' Fordham preminuo je u dobi od 59 godina, nekoliko mjeseci nakon što je priznao da se 'prestrašio' smrti nakon što su ga posljednjih godina zadesili brojni zdravstveni problemi, piše Daily Mail.

Viking je postao svjetskim prvakom 2004. godine nakon što je pobijedio Mervyna Kinga na BDO svjetskom prvenstvu.

Fordham se tijekom života mučio s brojnim zdravstvenim problemima i jednom težio čak 197 kg te pio 25 boca piva dnevno.

Zarazio se koronavirusom u siječnju ove godine, a liječnici su ga upozorili da bi ga bolest mogla snažno pogoditi.

'Ovo je najstrašnija stvar s kojom sam se ikad morao suočiti u životu', rekao je. 'Moj najveći strah je probuditi se jedno jutro i ne moći disati. Smjeste te u stražnji dio hitne pomoći - a zatim više nikad ne vidiš suprugu i djecu. Kad dobijete virus odjednom shvatite sve što uzimate zdravo za gotovo. Sjedim i puno razmišljam o svim stvarima koje bih propustio ako me ovaj virus dotuče, poput gledanja mojih unuka kako odrastaju. Samo se nadam i molim da to prođe', kazao je u nedavnom intervjuu.

Viking je umro u četvrtak. Uz njega je bila supruga Jenny.

Fordhamov posljednji profesionalni nastup bio je 2018. godine na World Mastersu. Hospitaliziran je u ožujku 2020. godine zbog s problema s crijevima, što je dovelo do toga da mu je iz tijela izvađeno 16 litara tekućine.

Njegov apetit za hranom i alkoholom postali su legendarni, a zbog svoje je iskrenosti bio miljenik publike. No u intervjuima je često upozoravao na razarajuć učinak koji na njega imaju piće i pretjerana hrana.

Fordham je jednom popio 62 boce Pilsa nakon što je proslavio prvu godišnjicu braka s Jenny 2001. godine.

Dok je sudjelovao u Celebrity Fit Clubu 2004. godine, Fordham je otkrio da je odustao od pijenja piva i umjesto toga pio šest boca vina dnevno dok je bio na petodnevnom snimanju na Tenerifima.

Unatoč tome, pobijedio je u emisiji, izgubivši više od 20 kilograma.

Kao tinejdžer koji je odrastao u Charltonu, na jugoistoku Londona, dobio je nadimak 'Whippet' zbog vitke građe.

Bio je zagriženi atletičar i nogometaš, ali 1995. godine okrenuo se pikadu i počeo voditi vlastiti pub - gdje mu je težina polako počela rasti.

'Nikad nisam puno jeo, ali jeo sam loše, uglavnom fast-food: pizzu, ćevape i slično - jer sam uvijek bio jako zauzet.

'Dok sam radio za šankom, grickao bih kikiriki ili čips i nikad nisam vježbao. A onda tu je bilo i piće. Kad gledam unazad, shvaćam da sam bio alkoholičar. Nisam se mogao zaustaviti. Mislio sam da imam kontrolu, ali nisam je imao', kazao je.

'Počeo bih piti čim bih sišao dolje otvoriti bar, oko 11 sati. Prosječno bih popio do 25 boca lagera i pola boce nekog žestokog pića - votku, rakiju ili viski. Prije pikado mečeva popio bih da bih smirio živce. Ljudi pretpostavljaju da alkoholičari vrijeđaju i padaju posvuda, ali ja nikad nisam pio da se napijem.'.

I dok većina sportaša razvija ukus za žene ili brze automobile, 'The Viking' je bio zaveden hranom i pićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:12