KRŠ I LOM

Tulum u državi članici EU unatoč sankcijama: Ovako se zabavlja supruga moćnog Putinovog trbuhozborca

Činjenica da se supruga Dmitrija Peskova zabavljala u Grčkoj unatoč sankcijama čiji je cilj kazniti rusku elitu, izazvala je bijes

Tatjana Navka tijekom raskalašene zabave u Grčkoj

 Screenshot/Twitter

"Razbijanje tanjura dio je divljeg noćnog života u Grčkoj”, napisala je Tatjana Navka, supruga glasnogovornika ruskog predsjednika Vladimira Putina, u objavi na Instagramu, nakon što je porazbijala tanjure jedan za drugim dok je plesala u restoranu na melodiju iz filma "Grk Zorba".

Svakako dobra zabava, ako se ne uzme u obzir činjenica da su Navka, inače bivša olimpijska prvakinja u umjetničkom klizanju, i njezin suprug Dmitrij Peskov pod sankcijama Europske unije. Činjenica da se supruga jednog od Putinovih najbližih saveznika zabavljala u Grčkoj unatoč sankcijama čiji je cilj kazniti rusku elitu zbog invazije na Ukrajinu, izazvala je bijes, prenosi britanski The Times.

Grčka je zanijekala da je 47-godišnja Navka ušla u zemlju, ali se nagađa da je mogla posjetiti grčki otok iz Turske gdje je, kako je rekla, bila na odmoru. "Volim otkrivati nove stvari kad sam na odmoru”, napisala je sinoć na Telegramu.

Turska nije uvela sankcije Rusiji. Mediji u Grčkoj navode da je Navka, koja je rođena u Ukrajini, plovila između turskih i grčkih otoka na jahti koja pripada neimenovanom ruskom biznismenu.

Navka je u međuvremenu izbrisala objavu na Instagramu koja je pokazivala kako razbija tanjure uz Sirtaki, melodiju koja je postala poznata kao soundtrack za film iz 1964. u kojem glavnu ulogu ima Anthony Quinn. Kremlj je, inače, zabranio Instagram kao "ekstremistički" medij.

Inače, Elizavetu Peskovu, 24-godišnja kći moćnog ruskog para, također je sankcionirao Zapad. Peskova, koja je prije rata radila kao pripravnica za jednog desno orijentiranog francuskog člana Europskog parlamenta, rekla je da je potez zabrane "potpuno neutemeljen i nepravedan". Objavila je, a potom brzo i izbrisala antiratnu poruku na društvenim mrežama, nedugo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Misteriozna grčka epizoda s Navkom dolazi nedugo nakon što je Aleksej Navaljni, zatvoreni ruski oporbeni vođa, optužio zapadne zemlje da nisu ispunile obećanja o nametanju strogih sankcija članovima ruske poslovne i političke elite.

On je ukazao da su moćni lobisti i odvjetnici dopustili oligarsima naklonjenim Kremlju da se "izvuku" iz sankcija. Napomenuo je da je samo 46 od 200 ljudi na Forbesovoj listi 200 najbogatijih Rusa sankcionirano. "To mi ne zvuči baš kao objavljeni rat Putinovim oligarsima", naveo je u poruci svojim odvjetnicima.

"Ne možemo očekivati podjele u Putinovoj eliti oko pitanja rata ako se, unatoč mnogo brbljanja, protiv njih ne upotrijebi štap, a oni sami imaju dovoljno mrkvi", rekao je Navaljni.

On je također je kritizirao lakoću kojom su ruski dužnosnici i tajkuni jednostavno mogli preregistrirati stranu imovinu kako bi izbjegli njihovu zapljenu, navodeći jahtu u vlasništvu Dmitrija Medvedeva, bivšeg predsjednika i premijera.

Također se zapitao zašto je Valentina Tereškova, bivša kozmonautkinja, a sada parlamentarna zastupnica, uspjela posjetiti svoju vilu u Italiji. Godine 2020. bila nositeljica Putinovog poteza da produlji trajanje svog mandata do 2036. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2022 14:41