NIŠTA OD DOGOVORA

Tunis odbija financijsku pomoć EU-a, sumnja u dogovor postignut u srpnju

Saiedov potez mogao bi potkopati ‘strateško partnerstvo‘ koje uključuje mjere za pooštravanje kontrole na granicama

Ilegalni migranti kod Tunisa, ilustracija

 Yassine Gaidi/Anadolu Agency Via Afp

Predsjednik Tunisa Kais Saied odbacio je u ponedjeljak financijsku potporu koju je EU najavila toj zemlji u rujnu, dijelom kao pomoć u borbi protiv ilegalnih migracija, ocijenivši da je u suprotnosti s dogovorom potpisanim prije tri mjeseca.

Saiedov potez mogao bi potkopati "strateško partnerstvo" iz srpnja koje uključuje mjere za borbu protiv trgovaca ljudima i za pooštravanje kontrole na granicama, a uslijed naglog porasta broja brodova koji idu prema Europi iz te sjevernoafričke države, piše Reuters.

Naime, Europska komisija prošlog je mjeseca objavila da će Tunisu isplatiti 127 milijuna eura pomoći u sklopu srpanjskog sporazuma o borbi protiv ilegalnih imigracija iz Afrike u Europu.

"Tunis odbija ono što je EU najavila, ne zbog malog iznosa (...) već zato što je prijedlog u suprotnosti s memorandumom o razumijevanju potpisanim u srpnju", rekao je Saied.

Dogovor iz srpnja, podsjeća Reuters, uključivao je pomoć Tunisu od milijardu eura, koja bi, osim za suočavanje s migracijskom krizom, poslužila i kao "injekcija" za gospodarstvo i državne financije.

Međutim, manji iznos koji je Komisija objavila prije desetak dana izazvao je frustraciju kod tuniških vlasti koje se bore za poboljšanje stanja u javnim financijama, a i potaknuo je strah među agencijama za kreditni rejting da bi tamošnja vlada u nadolazećim mjesecima mogla propustiti platiti inozemne dugove.

Spor između dviju strana, navodi Reuters, koincidirao je s dolaskom rekordnog broja migranata iz Tunisa i sjeverne Afrike na talijanski otok Lampedusu.

Tunis je tako prošlog tjedna odgodio posjet izaslanstva Europske komisije kako bi razgovarali o detaljima sporazuma o migracijama. Također, prošlog je mjeseca zabranio ulazak pet članova vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta na sastanke o političkoj situaciji u Tunisu, rekavši da neće dopustiti miješanje u unutarnje stvari zemlje.

Neke europske zemlje, uključujući Njemačku, protive se srpanjskom sporazumu, tvrdeći da se ne bavi političkom situacijom i pitanjima ljudskih prava nakon što je Saied preuzeo vlast, zatvorio tuniški parlament i počeo vladati dekretom, što tamošnja oporba karakterizira kao državni udar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:08