OŠTRE REAKCIJE

Turci bijesni na Bidena zbog Armenskog genocida: ‘Osuđujemo one koji iskrivljuju povijesne činjenice‘

Biden je drugu godinu zaredom iskoristio armenski Dan sjećanja da bi osudio genocid koji se dogodio prije više od jednog stoljeća

Armenci prosvjeduju ispred rezidencije turskog veleposlanika povodom 106. godišnjice genocida nad Armenijom

 Samuel Corum/AFP

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je masakre nad Armencima u Osmanskom carstvu tijekom Prvog svjetskog rata ponovno nazvao genocidom, razbjesnivši time Tursku.

"Odbacujemo takve tvrdnje i odluke koje iskrivljuju povijesne činjenice zbog političkih motiva te osuđujemo one koji inzistiraju na tim pogreškama“, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Biden je drugu godinu zaredom iskoristio armenski Dan sjećanja kako bi osudio genocid koji se dogodio prije više od jednog stoljeća, piše agencija dpa.

"24. travnja 1915. osmanske vlasti uhitile su armenske intelektualce i čelnike zajednice u Konstantinopolu. Time je počeo armenski genocid, jedan od najvećih masovnih zločina 20. stoljeća“, priopćio je američki predsjednik.

"Danas se prisjećamo jednog i pol milijuna Armenaca koji su deportirani, masakrirani ili su marširali do smrti kroz kampanju istrebljenja, te oplakujemo tragičan gubitak toliko života“, dodaje se u priopćenju čelnika SAD-a.

Oba doma američkog Kongresa su 2019. izglasali rezolucije koje priznaju genocid nad Armencima.

Turska kao pravni nasljednik Osmanskog carstva priznaje ubojstvo 300 do 500 tisuća ljudi, no odbija klasifikaciju genocida, piše dpa.

Turska smatra kako su Armenci i Turci ubijani u građanskom ratu koji se odvio kad su Armenci ustali protiv osmanskih vlasti, na strani ruskih trupa koji su napali Carstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2022 18:18