NE IZGLEDA BAJNO

Turistička sezona na Mediteranu tek od kolovoza, nakon što se cijepi većina ljudi

Hrvatska je na začelju po cijepljenosti građana, turistički sektor nada se ubrzanju tempa i poboljšanju epidemiološke situacije
 Ivo Ravlic/CROPIX

Na Mediteranu nisu pretjerano optimistični u vezi s ljetnom sezonom, posebno nakon što je prošloga tjedna vlada Velike Britanije najavila da za svoje građane koji pokušaju napustiti zemlju iz turističkih razloga priprema kazne, kao i da nije realno da će Britanci moći odlaziti na odmor prije srpnja. Osim toga, zemlje Mediterana počele su se suočavati s činjenicom da gotovo niti jedna od njih neće prije kolovoza postići cijepljenost većeg djela odrasle populacije barem jednom dozom cjepiva.

Prema pisanju The Timesa, Grčka bi 75 posto svoje odrasle populacije prvom dozom cjepiva mogla cijepiti najranije do 31. srpnja, u Španjolskoj bi se to trebalo dogoditi tek 1. kolovoza, a portugalsko stanovništvo u većoj mjeri prvu dozu cjepiva moglo bi primiti 3. kolovoza.

Jug ovisi o turizmu

Dakle - svi brojevi predviđaju da će se postizanje imuniteta kao posljedice cijepljenja u velikom djelu mediteranskih destinacija dogoditi u trenutku kad se turistička sezona trebala već zahuktati, a u kombinaciji s Britancima, za koje također nije izgledno da će moći putovati prije srpnja, zasad izgleda kao da o turizmu ovisna južna Europa ove godine nema puno razloga za slavlje.

Prema pisanju Financial Timesa, zbog kašnjenja cijepljenja južna je Europa u opasnosti da dodatno produbi financijski raskorak sa sjevernim dijelom, nastao kao posljedica ovisnosti o turizmu, a posebno su ugrožene Španjolska i Grčka koje su lani, u odnosu na godinu prije, bilježile pad od 78, odnosno 77 posto kad je riječ o prihodima od turizma.

Ne pomaže ni činjenica da je Njemačka naredila Lufthansi da za Uskrs ne dodaje nove letove te čak prijeti privremenom zabranom putovanja nakon što se ustanovilo da Nijemci za blagdane planiraju letjeti za Baleare, a previše optimizma ne daje ni plan za uvođenje takozvanih covid-putovnica koje su najavljene tek za sredinu lipnja.

Skepse u vezi s ovogodišnjom sezonom nije oslobođena ni Hrvatska koja, doduše, o Britancima nije ovisna poput Španjolske i Grčke, ali trebamo to emitivno tržište s obzirom da ono puni srednju i južnu Dalmaciju. Osim toga, na ruku joj ne ide ni činjenica da je na začelju Europe kad je riječ o cijepljenju građana pa se trenutačno praktički nitko ne usudi prognozirati što to uopće možemo očekivati od ove sezone.

Kako kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, booking za glavnu sezonu zasad je dobar, iako ponajviše zbog fleksibilnosti uvjeta otkazivanja aranžmana, no prerano je unaprijed proglasiti sezona uspješnom, jednako kao i da nas očekuje katastrofa.

- Ovo s Britancima sigurno nije optimistično i vijesti koje pristižu uglavnom nisu dobre, no ja bih se još strpio i podsjetio da smo i prošle godine u ovo doba bili zatvoreni, ali smo na kraju ipak uspjeli ostvariti turistički promet. Polažem nadu u to da će se malo ubrzati proces cijepljenja, kao i da će se politika što manje miješati u proces donošenja odluka - rekao je Ostojić, napomenuvši da najveći interes za sezonu zasad pokazuju Nijemci i Slovenci, kao i da dobar dio hotelskih kuća za Uskrs počinje otvarati objekte.

Protekcionizam EU

Nešto malo najava o interesu za putovanja u Hrvatsku stiže iz Slovenije, čiji mediji pišu da slovenske turističke agencije planiraju letove za Dubrovnik od Uskrsa odnosno na Praznik rada, a olakšavanju prometa između dviju zemalja trebala bi pripomoći odluka hrvatskih vlasti da Slovenci u Hrvatsku mogu ući i s potvrdom da imaju protutijela na covid-19.

Predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba rekao je kako vjeruje u svoje ranije procjene da bismo ove godine mogli ostvariti 60 posto turističkog prometa iz 2019. te napomenuo da se više od nedolazaka Britanaca trebamo bojati protekcionizma drugih članica EU, kao i loše epidemiološke situacije u domovini.

- Sigurno će države članice i ove sezone pokušavati spriječiti što veći dio stanovništva da odlazi na odmor u inozemstvo i to je nešto što bi moglo imati utjecaja - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:22