NJEŽNI DIV

Turistima na pučini prišuljao se levijatan iz dubina, nastala panika: ‘Moj Bože, otkud je ovo stiglo‘

Iako izgleda zastrašujuće, najveća riba na planeti koja može narasti do 18 metara, zapravo je nezainteresirana za ljude i jede planktone
 Ken Kiefer 2/Imagesource/Profimedia/Ken Kiefer 2/imagesource/profimedia

Trebao je to biti običan dan na pučini za grupu turista ribolovaca uz jugozapadnu obalu Floride, koji su iznajmili brod da bi hvatali ribe, a onda je stigao on - kitopsina, inače najveći morski pas na svijetu i najveća riba na cijelom svijetu.

Brod se u tom trenu nalazio u toplim vodama Meksičkog zaljeva 26 milja od Sarasote.

image
Colin Marshall/Imagebroker/Profimedia/Colin Marshall/imagebroker/profimedia

- Došao nam je gost i pokazao nam koliko smo mali u oceanu, rekao je autor videa na Tik Toku na kojem se ovaj najveći morski pas na svijetu šulja uz ribarski brod.

„O moj Bože!” derao se čovjek iza kamere dok je ogromno stvorenje plavih i sivih pjega prolazilo pored njega.

Kitopsina, najveće morsko biće, uobičajeno naraste oko 12 metara, ali nerijetko se mogu uočiti divovi od 18 metara koji imaju gotovo 20 tona. Iako svojim impozantnim izgledom veoma često plaše promatrače, oni su vrlo mirne životinje, koje sporo plivaju i hrane se planktonom koje filtriraju iz vode. Ljude većinom ignoriraju, pa ponekad ronioci plivaju uz njih.

Ova ugrožena vrsta se sve češće primjećuje i hvata na snimkama u posljednje vrijeme, najviše zbog poboljšanja tehnologije ljudi ih sve više fotografiraju ili snimaju, čak i podvodnim kamerama, kaže kustos floridskog akvarija Eric Hovland, za Fox13.

image
R. Dirscherl/Imagebroker/Profimedia/R. Dirscherl/imagebroker/profimedia
image
R. Dirscherl/Imagebroker/Profimedia/R. Dirscherl/imagebroker/profimedia

Ipak, savjetuje ako vidimo kitopsine da im damo prostora jer možemo biti opasni za njih. Naime, oni se ne mogu okrenuti ili zaustaviti brzo, pa ih brod može ozlijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 15:30