RATNI PROFITERI

TURIZAM U VRIJEME RATA Rusi nudi turističke rute po ratnim zona Ukrajine! Dobijete i metak za uspomenu!

 AFP

Ruska turistička agencija počela je organizirati ekskurzije u ratom pogođena područja istočne Ukrajine, javljaju ruski mediji.

Prema pro-kremljskoj tiskovini Izvestiya, kompanija Megapolis Kurort turiste će slati u Donjeck i Lugansk, dva uporišta ruskih separatiska koja su u posljednjih par mjeseci svjedočila snažnim borbama. Za sada je u sukobu u istočnoj Ukrajini poginulo oko 5400 ljudi.

Putovanja će trajati oko četiri dana, što će putnike stajati između 1300 i 2000 funti "po glavi". Turisti će imati priliku razgledati nedavna bojišta te će im se ponudit suveniri poput potrošenih metaka ili komada šrapnela. uz to, moći će sami odabrati kojom rutom žele poći.

- Ne vjerujem da će ovo postati stalna destinacija. Ovdje je više riječ o događajnom turizmu - rekao je Anatolij Aronov, suosnivač kompanije Megapolis Kurort.

Posebno oklopljeno vozilo za pet do sedam osoba trenutno se sprema za prve putnike koje će na putovanju čuvati stražari. Za sada je svega desetak ljudi izrazilo želju za putovanjem iako je kompanija izričito naglasila kako ne preuzima nikakvu odgovornost u slučaju da se nešto dogodi turistima.

Nije potrebno isticati da je neuobičajena turistička destinacija već izazvala negodovanje i šok, s ukrajinske, ali i ruske strane.

- Ovdje su smrt i suze, tuga... Nismo očekivali da će se takva ponuda uopće pojaviti, pogotovo ne od strane naših moskovskih kolega - izjavio je Stanislav Vinokurov, samoproglašeni ministar turizma i sporta za Lugansk.

Naglasio je kako razumije i podržava komercijalnu inicijativu u turističkoj industriji, no da mu zarađivanje na tuđoj nesreći nema smisla te da je protiv takvog poslovanja.

Podsjetimo, unatoč dogovorenom primirju prošlog tjedna u Minsku, žestoke borbe nastavljaju se i dalje, pogotovo za prevlast u gradu Debal'ceveu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:19