TISUĆE NA ULICAMA

Turkinje prosvjedovale protiv istupanja iz Istanbulske konvencije: ‘Sigurnost nam je ugrožena‘

Podaci WHO-a pokazuju da je nasilje od partnera doživjelo 38 posto žena u Turskoj, u odnosu na 25 posto u Europi
 Resul Kaboglu/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Nekoliko tisuća žena prosvjedovalo je u subotu na ulicama Istanbula tražeći od vlade da povuče odluku o istupanju iz Istanbulske konvencije, međunarodnog sporazuma protiv obiteljskog nasilja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprepastio je prošli tjedan europske kolege objavivši da se Turska povlači iz Istanbulske konvencije, konvencije Vijeća Europe dane na potpisivanje u Istanbulu 11. svibnja 2011.

Turska je bila među prvim potpisnicima te konvencije, a žene sad upozoravaju da im je sigurnost ugrožena Erdoganovom odlukom da iz nje istupi.

Uz veliko policijsko osiguranje, prosvjednice su se okupile na obali mašući ljubičastim zastavama i izvikujući slogane kao što je "Ubojstva žena su politička". Na jednom transparentu je pisalo "Zaštitite žene, ne počinitelje nasilja".

"Istupanje iz Istanbulske konvencije katastrofa je za milijune žena i djece koji žive u ovoj zemlji", rekla je direktorica Amnesty International Turkey, Ece Unver, pozivajući vladu da povuče odluku.

Podaci WHO-a pokazuju da je nasilje od partnera doživjelo 38 posto žena u Turskoj, u odnosu na 25 posto u Europi.

image
Erhan Demirtas/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Procijenjena stopa ubojstava žena u Turskoj, za što ne postoje službeni podaci, otprilike se utrostručila u zadnjih deset godina, po podacima jedne organizacije za monitoring.

Ove je godine dosad ubijeno 87 žena ili su umrle u sumnjivim okolnostima.

"Nećemo odustati. Bit ćemo ovdje dok ne povratimo svoju slobodu i konvenciju. Nećemo odustati od konvencije", poručila je studentica Selin Asarlar Celik.

Konzervativci u Erdoganovoj Stranci pravde i razvoja (AKP) ističu da konvencija, koja naglašava jednakost spolova i zabranjuje diskriminaciju na osnovi seksualne orijentacije, potkopava obiteljske strukture i potiče nasilje.

Dužnosnici su ovaj tjedan naglasili da će domaći zakoni štititi žene u Turskoj, a ne strani sporazumi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 13:36