NOVA NADA ZA DIJETE

Turkinji transplantirana maternica preminule donorice i kroz pola godine može zatrudniti

Dvadesetjednogodišnja Derya rodila se bez reproduktivnih organa, s poremećejem kojeg ima svaka 5000. žena na svijetu
 AFP PHOTO / STRINGER

Dvadesetjednogodišnja Turkinja Derya Sert postala je prva žena kojoj je uspješno transplantirana maternica preminule donorice, piše Al Arabiya . Višesatnu operaciju na djevojci koja se rodila bez reproduktivnih organa 9. kolovoza obavili su liječnici Sveučilišne bolnice Akdeniz u Antaliji.

- Sreća, uzbuđenje i svi ostali osjećaji su pomiješani. Ako Bog bude dao, držat ćemo naše dijete u rukama. Nisam se bojala operacije i nikada nisam mislila o boli i patnji kroz koju bi prolazila. Maternica je već postala jedan od mojih organa... Ovo je bio dan koji smo čekali - rekla je Derya koja se rodila s poremećejem kojeg ima svaka 5000. žena na svijetu.

Derya, inače supruga automehaničara, u bolnici je provela više od šest mjeseci i za sada se osjeća dobro. Malo ju je boljelo kada se u bolničku sobu vratila s tjedne kontrole.

Ovo je druga tranplantacija maternice na svijetu jer prva je obavljena 2000. godine u Saudijskoj Arabiji, no tada je donorica bila živa. Međutim, nakon 99 dana organ je zakazao zbog prevelikog zgrušavanja pa su je liječnici morali izvaditi.

Mikro-kirurg Omer Ozkan, član liječničkog tima od osam kirurga i sedam medicinskih tehničara koji su izveli operaciju, objasnio je da je veliki hendikep imati živu donoricu maternice. Na njega se nadodao njegov timski kolega ginekolog Munire Erman Akar.

- U tadašnjoj operaciji, vena je bila prekratka za anastomozu, splet žila koji se razgranavaju i ponovno spajaju, i nije dobro podržavala maternicu - rekao je Akar.

No, liječnici vjeruju kako je kako su sada taj problem prevladan. Naime, s obzirom da je donorica preminula, mogli su uzeti više tkiva oko maternice. Osim toga, imunosupresivi su značajno napredovali u posljednjih desetak godina.

Derya Sert s mikro-kirurgom Omerom Ozkanom

- Operacija je bila uspješna, no pravi ćemo uspjeh proslaviti kada Derya rodi dijete. Za sada smo sretni da je organ živ - izjavio je Ozkan.

Dodaje kako će pričekati najmanje šest mjeseci prine nego što pokušaju su implantiranjem embrija Derye i njezinog muža. Tijekom trudnoće postojat će veliki rizik od anomalija zbog imunosupresiva kao i opasnost retardacija i preranog poroda , no djevojka je već dobila menstruaciju, što liječnici objašnjavaju kao važan i dobar znak.

- Pacijentica može živjeti bez maternice, no jedini način da rodi jest transplantacija. To su mlade žene sa zdravim jajnicima i moramo im dati šansu - rekao je Ozkan.

Međutim, dodao je kako liječnici žele ponovo izvaditi maternicu kada Derya rodi jer bi tako spriječili moguće rizike odbacivanja organa. Ipak, njoj će prepustiti da odluči. U krajnjem slučaju, ukoliko poželi imati još jedno dijete ponovo joj mogu maternicu ugraditi.

Na transplantaciji maternici rade još medicinski centri u Švedskoj i SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:03