NOVE MJERE

TURSKA ĆE PRATITI BOLESNIKE PUTEM NOVE APLIKACIJE Erdoğan uvjerava da će sve prikupljene informacije biti uništene kad epidemija prođe

 AFP

Turske vlasti će pratiti kretanje osoba koje su se pokazale pozitivne na testiranju na koronavirus i članove njihovih obitelji zahvaljujući aplikaciji za pametni telefon, priopćila je u četvrtak vlada u nastojanju da zaustavi ubrzano širenje epidemije u Turskoj.

Ako bolesnik ili osoba koja je s njim bila u dodiru izađe iz svoje kuće, primit će SMS poruku, a zatim i automatizirani telefonski poziv kojim se od njega traži da se vrati, ističe ured turskog predsjednika u videoprezentaciji te mjere. Ako ne posluša ili ponovi prekršaj, policija će biti obaviještena i slijedi mu kazna.

Vijest o ovoj mjeri, koja ovoga tjedna treba stupiti na snagu, dolazi u trenutku kad više europskih zemalja razmišlja o primjeni pametnih telefona u borbi s virusom COVID-19, a da se pritom ne naruši privatnost.

Ured turskog predsjednika tvrdi da će se to praćenje provoditi u poštovanju zakona o zaštiti osobnih podataka i da će se sve prikupljene informacije uništiti kad epidemija prođe.

- Zahvaljujući sličnim projektima u drugim zemljama svijeta ostvareni su izvrsni rezultati u suzbijanju koronavirusa - ističu iz ureda.

Epidemija u Turskoj ubrzano se širi već nekoliko dana. U zemlji je zabilježeno više od 38.000 oboljelih od kojih je 812 umrlo.

Zbog takve situacije predsjednik Recep Tayyip Erdoğan uveo je niz mjera: zatvaranje škola, barova i kulturnih ustanova, obustavu zračnog prometa i ograničenje putovanja.

No oporba i liječnici pozivaju Erdoğana da uvede opću karantenu, što predsjednik odbija jer ne želi paralizirati oslabljeno tursko gospodarstvo.

Zasad samo stariji od 65 godina, mlađi od 20 i kronični bolesnici ne smiju izlaziti iz kuće, pa ni u kupnju hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:56