SUMMIT U ISTANBULU

Turska i Grčka, dvije zemlje NATO-a, učvršćuju suradnju nakon ruske invazije na Ukrajinu

Tradicionalno konfliktni odnosi Atene i Ankare pogoršali su se zadnjih godina zbog turskih pokušaja bušenja za zalihama ugljikovodika u istočnom Mediteranu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis 

 Murat Cetin Muhurdar/Afp/Profimedia

Posjet grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa Istanbulu u nedjelju i njegov razgovor s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom pozitivan su korak u približavanju dviju susjednih zemalja, članica NATO-a koje su stale na stranu Ukrajine u ruskoj agresiji na tu zemlju.

Turski predsjednik iskoristio je Mitsotakisov posjet carigradskom patrijarhu Bartolomeju I., primasu pravoslavnih Crkava, pa tako i grčke, i pozvao ga na ručak u predsjedničku rezidenciju na obali Bospora.

"Na dnevnom redu sastanka bila je korist veće suradnje dviju zemalja" s obzirom na "promjene koje doživljava europski sustav sigurnosti", istaknuo je ured turskog predsjednika u priopćenju nakon dvosatnog sastanka.

"Unatoč neslaganju Turske i Grčke, dogovoreno je (...) da komunikacijski kanali ostanu otvoreni i da se poboljšaju bilateralne veze", dodaje se u priopćenju u kojemu se navodi da su dvojica čelnika razgovarala o sukobu u Ukrajini i o svojim sporovima u istočnom Sredozemlju.

Mitsotakis je prije ručka sudjelovao na liturgiji u pravoslavnoj Sabornoj crkvi svetog Jurja u Istanbulu, glavnoj u Turskoj.

Carigradski patrijarh koji je ranije priznao autokefalnost, to jest neovisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, što je razbjesnilo Rusiju, rekao je početkom ožujka da je "meta za Moskvu".

Bartolomej je na misi pozvao na "trenutačno primirje na svim bojišnicama" u ratu Rusije i Ukrajine koji, rekao je, prati s "tjeskobom u duši".

Patrijarh je ujedno pohvalio "žilav otpor" Ukrajinaca i "odvažnu reakciju ruskih građana".

Tradicionalno konfliktni odnosi Atene i Ankare pogoršali su se zadnjih godina zbog turskih pokušaja bušenja za zalihama ugljikovodika u istočnom Mediteranu.

Turska je u ljeto 2020. htjela istražiti nalazišta ugljikovodika u tim spornim vodama, ali je nastavak bilateralnih pregovora 2021. donio razmjerno smirivanje.

Antonia Zervaki, izvanredna profesorica međunarodne politike na sveučilištu u Ateni ocjenjuje da je ovaj grčko-turski sastanak na vrhu u vrijeme rata u Ukrajini "pokazatelj napora na približavanju i boljem razumijevanju" dviju zemalja.

Kao i svi njezini europski partneri, Atena je već 24. veljače oštro osudila rusku invaziju na Ukrajinu.

"S obzirom na mogući dulji rat na Crnome moru, dvjema zemljama je u interesu da poboljšaju svoje bilateralne veze", rekao je za France Presse Sinan Ulgen, ravnatelj Instituta za gospodarske i političke studije u Istanbulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 09:11