PRAVOSUDNI ŠOK

Turska obustavila suđenje za Khashoggijevo ubojstvo: Slučaj su predali Saudijskoj Arabiji!

Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz napisala je na Twitteru da se tužitelj tako poveo sa saudijskim vlastima

Jamal Khashoggi

 Mohammed Al-shaikh

Turska želi ponovo učvrstiti veze s Rijadom kako bi joj pomogao u oporavku gospodarstva te je odlučila obustaviti suđenje za ubojstvo Jamala Khashoggija, saudijskog novinara ubijenog 2018. u Istanbulu, a odluku je osudila udruga za zaštitu novinara.

Glavni tužitelj suda u Istanbulu na kojemu se od 2020. sudi u odsutnosti 26 saudijskih državljana optuženih za iznimno težak zločin, zatražio je u četvrtak da se slučaj "zatvori" u Turskoj i preda Saudijskoj Arabiji.

Udruga Reporteri bez granica u Istanbulu odmah je taj zahtjev nazvala "strašnom vijesti", ističući da je riječ o turskom odgovoru na zahtjev koji je Saudijska Arabija "uputila 13. ožujka".

Privatna novinska agencija DHA navodi da je glavni tužitelj u obrazloženju svoje odluke istaknuo da se "slučaj otegnuo jer se odluke suda ne mogu provesti zbog toga što su optuženici strani državljani".

Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz napisala je na Twitteru da se tužitelj tako poveo sa saudijskim vlastima.

"Na današnjoj raspravi tužitelj je zatražio, sukladno saudijskom zahtjevu, da se slučaj zaključi u Turskoj i preda Saudijskoj Arabiji", napisala je Cengiz.

Suđenje dvadeset šestorici saudijskih državljana koje je Turska optužila za ubojstvo Jamala Khashoggija počelo je na sudu u Istanbulu u srpnju 2020. u odsutnosti optuženika.

Sljedeće ročište zakazano je za 7. travnja.

Pedesetdevetogodišnji saudijski novinar, kritičar saudijske vlasti i kraljevske obitelji, radio je za Washington Post. Ubijen je 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, kamo je došao radi dokumenata, a tijelo mu je raskomadano i nikakvi ostaci nisu pronađeni.

Zbog tog slučaja zategnule su se veze dviju regionalnih sunitskih sila.

No Ankara, koju pritišće gospodarska kriza i najviša inflacija u zadnjih 20 godina (gotovo 55 posto u zadnjih godinu dana), već se mjesecima nastoji približiti Rijadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:04