POTRAGA ZA ENERGIJOM

Turska počela novu operaciju u Sredozemlju, šalju svoj najveći brod do sada. Erdogan: ‘Ovo su naše vode‘

U ljeto 2020., tursko istraživanje nafte u istočnom Sredozemlju je izazvalo niz incidenata s Grčkom, a u studenome iste godine s Ciprom

Brod za vađenje plina Abdulhamid Han

 Adem Altan/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je pokrenuo novu akciju istraživanja plina u Sredozemlju, navodeći da se radi o turskim teritorijalnim vodama kako bi izbjegao polemiku s Grčkom i Ciprom.

- Bušenje će se provesti u vodama pod našom jurisdikcijom. Ne trebamo dozvolu od nikoga, rekao je Erdogan pozdravljajući isplovljavanje novog sondažnog broda Abdulhamid Han iz luke Mersin na jugu zemlje.

Time je Turska nastavila svoju operaciju vađenja ugljikovodika u istočnom Mediteranu nakon dvogodišnje stanke te je predsjednik Erdogan rekao da će novi brod za bušenje raditi izvan voda na koje Cipar također polaže pravo.

Četvrti turski brod za bušenje nazvan Abudlhamid Han radit će na 55 kilometara od regije Gazpasa na južnoj obali Antaliju opera rekao je Erdogan.

Najava dolazi u trenutku kada su napetosti između Turske i Grčke ponovno u porastu budući da Erdogan optužuje Atenu za naoružavanje otoka u Egejskom moru koji imaju demilitarizirane statuse. Atena to opovrgava.

Pronalasci prirodnog plina na istočnom Mediteranu proteklog desetljeća učinili su regiju održivim alternativnim izvozom energije za Europu, no također su potaknuli sukobe između susjednih zemalja u regiji oko prava na resurse.

Glasnogovornik grčke vlade Giannis Oikonomou rekao je u utorak da Atena pažljivo prati situaciju.

- Moramo biti oprezni. Uvijek smo činili ono što moramo kako bismo imali stabilnost u našoj regiji i kako bismo u potpunosti branili međunarodno pravo i vlastita suverena prava, rekao je Oikonomou.

Ankara je rekla da je s 238 metara Abdulhamid Han najveći i tehnološki najnapredniji brod za dubokomorsko bušenje u floti za istraživanje. Brodovi za bušenje Yavuz, Fatih i Kanuni rade u Crnom moru, gdje je Turska otkrila rezerve prirodnog plina obujma od 540 milijardi kubičnih metara.

Podsjetimo, u istočnom Sredozemlju otkrivene su velike zalihe nafte i plina, što je pokrenulo natjecanje za njihovo iskorištavanje. U ljeto 2020., tursko istraživanje nafte u istočnom Sredozemlju je izazvalo niz incidenata s Grčkom, a u studenome iste godine s Ciprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 23:49