ERDOGAN POTVRDIO

Turska počinje ratifikaciju finskog članstva u NATO-u: ‘Finci su svoje napravili, Šveđane čekamo‘

Turski predsjednik izjavio je kako je Helsinki poduzeo konkretne korake da ispuni svoja obećanja, sa Švedskom se nastavljaju razgovori

Sauli Niinisto i Recep Tayyip Erdogan

 Mustafa Kamaci/Anadolu Agency Via Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je rekao da će Turska u parlamentu započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO-u nakon što je Helsinki poduzeo konkretne korake da ispuni svoja obećanja.

Na konferenciji za medije s finskim kolegom, Erdogan je rekao kako će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom, drugom kandidatkinjom za NATO, o pitanjima terorizma te kako će njezino pristupanje izravno ovisiti o poduzetim mjerama.

Finski predsjednik Sauli Niinisto pozdravio je plan Turske kazavši da je to „sigurno, za cijelu Finsku, vrlo važno“.

Parlamenti 30 zemalja članica trebaju ratificirati zahtjeve novih zemalja za ulazak u NATO.

"Odlučili smo početi proces ratifikacije finskog pristupa NATO-u u našem parlamentu", rekao je Erdogan, dodajući da se nada da će parlament odobriti finski zahtjev prije izbora 14. svibnja.

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, Švedska i Finska prošle su godine aplicirale za ulazak u NATO, ali su se suočile s neočekivanim primjedbama Turske.

Ankara kaže da je Stockholm utočište pripadnicima terorističkih skupina, što Švedska niječe.

Dosad finski i švedski zahtjev za pristupanje NATO-u nisu ratificirale samo Mađarska i Turska.

Mađarska je vladajuća stranka Fidesz u petak objavila da će parlament glasati o zahtjevu Finske 27. ožujka i da će ona taj zahtjev poduprijeti dok je švedska aplikacija ostavljena za neki kasniji datum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2023 23:29