SPOR ZBOG KOSOVA

TURSKA PORUČILA 'Nećemo se ispričavati Srbiji zbog krivo protumačene izjave'

Kad na turskom jeziku kažete da je ‘Kosovo njegova druga zemlja’, to ukazuje na kulturnu bliskost, poručio je ministar Ahmet Davutoglu

BEOGRAD - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je za beogradske medije od ponedjeljka da se Ankara neće ispričati Srbiji zbog izjave premijera Reccepa Tayipa Erdogana iz listopada prošle godine da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo" te da u izjavi da Kosovo i turski narod imaju istu povijest i civilizaciju nije bilo uvrede, već samo pozitivnih osjećaja.

Davutoglu je u intervjuu beogradskom "Blicu" u ponedjeljak, organiziranom na poziv Ankare, rekao da toj Erdoganovoj izjavi tijekom posjeta Kosovu koncem listopada nije bilo uvrede, objasnivši da u turskom jeziku reći "Kosovo je moja druga zemlja" ukazuje na kulturnu bliskost, a ne znači teritorijalne pretenzije.

Erdoganovu izjavu "Turska je Kosovo i Kosovo je Turska" srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je tada ratnohuškačkom i "agresijom bez oružja" te zatražio ispriku. Srbijanski šef države potom je priopćio da se, zbog Beogradu neprihvatljivih izjava turskog premijera o Kosovu, povlači iz trilaterale Srbije-Turska-Bosna i Hercegovina, što je zahladilo srpsko-turske odnose.

Davutoglu je za "Blic" rekao da to Erdoganovo spominjanje Kosova nije bilo političke prirode niti je ta izjava predstavljala izražavanje ekspanzionističke politike.

'TURSKA JE KOSOVO, KOSOVO JE TURSKA!' Premijer Turske razbjesnio Srbe svojom izjavom

"U pitanju je kulturna definicija. Kad na turskom jeziku kažete da je ‘Kosovo njegova druga zemlja’, to ukazuje na kulturnu bliskost. Iskreno se nadam da bi ovo trebalo biti dovoljno da pokažemo naše dobre namjere prema srpskoj vladi i narodu", objasnio je Davutoglu ističući da je iz tog govora mnogo važnija Erdoganova rečenica: "Turska je podjednako bliska sa svim narodima na Balkanu".

Šef turske diplomacije naglasio je i da teritoriji Srbije, Kosova, Bosne nisu dio Turske, niti je Ankara tvrdila nešto na tu temu.

"Tvrdimo da postoje samo zajedničke emocije i samo pozitivno stajalište prema Srbiji", istaknuo je šef turske diplomacije, koji je odnose sa srbijanskom vladom i predsjednikom Nikolićem, kao i prethodnim predsjednikom Borisom Tadićem ocijenio odličnima naglasivši da je "glavni uspjeh u vanjskoj politici Turske popravljanje i razvoj odnosa sa Srbijom".

Davutoglu je i koncem listopada u razgovoru sa svojim srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem nastojao objasniti da je izjava turskog premijera Erdogana o Kosovu "pogrešno protumačena i istrgnuta iz konteksta” te podupro dijalog Beograda i Prištine.

Turski premijer Erdogan je tijekom posjeta Kosovu 24. listopada rekao u Prizrenu da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo" te da Kosovo i turski narod imaju istu povijest i civilizaciju. "Kad dođem na Kosovo, osjećam se kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Kosova i mi ćemo nastaviti pomagati Kosovo", citirali su tada srbijanski mediji Erdogana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:02