DRAKONSKA KAZNA

Turska razmatra kemijsku kastraciju pedofila

Ilustracija
 Colourbox

Turski ministar pravosuđa rekao je u utorak da vlasti žele primijeniti kemijsku kastraciju za počinitelje seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

"Sudovi će odlučiti o provedbi i trajanju kemijske kastracije kako bi suzbili ili smanjili seksualnu želju", rekao je ministar Abdulhamit Gul.

U zemlji vlada gnjev nakon što je prošlog tjedna jedan 20-godišnjak napao četverogodišnjeg dječaka na svadbi u pokrajini Adana.

Tužiteljstvo je u utorak tražilo 66 godina zatvorske kazne za napadača, prenosi državna agencija Anadolija.

Kemijska kastracija već je uvedena u Tursku za počinitelje seksualnih zločina u srpnju 2016. godine, ali je Državno vijeće spriječilo njegovu provedbu jer su "definicija liječenja i njegove granice bile nejasne".

"Na stolu će biti sve opcije, sve mjere koje treba poduzeti za rješenje problema", dodao je Gul.

Glasnogovornik vlade Bekir Bozdag izjavio je u ponedjeljak osnivanje šestočlanog povjerenstva, uključujući i Gula, radi istraživanja načina rješavanja zlostavljanja djece.

Broj slučajeva seksualnog zlostavljanja djece porastao je sa 3778 u 2006. godini na 21.189 u 2016. godini, prema podacima Ministarstva pravosuđa koje su izdale organizacije za ljudska prava. Gotovo 60 posto osumnjičenih u tim aferama tijekom 2016. su bili osuđeni, navodi turska Udruga za ljudska prava.

Skupština žena, organizacija za zaštitu prava žena je na Twitteru upozorila da je kemijska kastracija kazna koja nije u skladu s modernima zakonima i da krši ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 22:20