VELIKA AKCIJA

Turska uhitila 189 osoba osumnjičenih za pripadnost Islamskoj državi

Uhićenja osumnjičenih za pripadnost toj sunitskoj islamističkoj skupini provedena su u 37 gradova i pokrajina

Teroristi Islamske države; ilustracija

 Handout/Alamy/Alamy/Profimedia/Handout/Alamy/Alamy/Profimedia

Turska policija je u racijama diljem zemlje uhitila 189 ljudi za koje sumnja da su ekstremisti Islamske države (IS), rekli su u subotu dužnosnici.

Uhićenja osumnjičenih za pripadnost toj sunitskoj islamističkoj skupini provedena su u 37 gradova i pokrajina.

Do uhićenja je došlo dan nakon što je Ankara uhićenjem tridesetak osoba osujetila planirane napade džihadista na sinagoge i crkve u Turskoj.

Turska je ranije doživjela nekoliko smtronosnih napada povezanih s IS-om.

Policija je pretresla nekoliko stanova i objekata u Istanbulu i Ankari, uz niz ostalih gradova, objavio je na X-u ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya. Na toj društvenoj mreži je također podijelio fotografije navodnih operativaca IS-a u lisicama uhićenih u noćnoj raciji u svojim stanovima.

Turska je u petak privela 32 osumnjičenih ekstremista Islamske države koji su navodno planirali napad na iračko veleposlanstvo.

Državljanstvo privedenih i detalji njihovih planiranih napada nisu objavljeni.

Samoprozvana Islamska država preuzela je odgovornost za napad u noćnom klubu u Istanbulu 2017. godine, u kojem je ubijeno 39 osoba na proslavi Nove godine. Ankara od tada rutinski napada osumnjičenike Islamske države.

Početkom svibnja je Ankara objavila da su turske obavještajne snage u Siriji ubile vođu Islamske države Abu Husseina al-Qurashija.

IS je izabrao al-Qurashija za svog vođu u studenom 2022. nakon što je prethodni vođa IS-a ubijen u operaciji u južnoj Siriji.

Islamska država preuzela je 2014. godine kontrolu nad velikim dijelovima Iraka i Sirije, a njezin tadašnji vođa Abu Bakr al-Bagdadi, proglasio je islamski kalifat na teritoriju na kojem su živjeli milijuni ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 23:03