PREHRAMBENA KRIZA

Turska UN-ov plan za nastavak izvoza ukrajinskog žita morskim koridorom smatra razumnim

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači prekinula je ukrajinski izvoz žitarica preko Crnoga mora

Poljoprivrednik obrađuje polje kod Odese

 Genya SAVILOV/AFP

Turski ministar vanjskih poslova rekao je u srijedu da je UN-ov plan za nastavak izvoza ukrajinskog žita morskim koridorom "razuman" i dodao da treba još razgovarati s Moskvom i Kijevom kako bi se osiguralo da brodovi plove sigurno.

Govoreći nakon sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Ankari, turski ministar Mevlut Cavusoglu rekao je da je sastanak bio plodonosan i da je iskazana volja za povratkom pregovorima i mogućim prekidom vatre.

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači prekinula je ukrajinski izvoz žitarica preko Crnoga mora, zaprijetivši globalnom prehrambenom krizom. UN je zatražio od dviju strana i susjedne Turske, članice NATO-a, da dogovore koridor za nastavak izvoza.

Dogovor bi mogao uključivati tursku pomorsku pratnju za tankere koji budu kretali iz Odese i drugih ukrajinskih luka, koje blokira ruska mornarica.

"Iznesene su razne ideje u vezi izvoza ukrajinskog žita na tržište, a najnoviji je UN-ov plan za mehanizam koji se može uspostaviti između UN-a, Ukrajine, Rusije i Turske", rekao je Cavusoglu.

"Smatramo to razumnim", dodao je. "Naravno da ga i Ukrajina i Rusija moraju prihvatiti".

Lavrov je rekao da je na Ukrajini da riješi problem nastavka izvoza žita deminiranjem luka.

Dodao je da ruska strana ne mora učiniti ništa jer je već dala potrebna obećanja.

"Svakodnevno govorimo da smo spremni zajamčiti sigurnost brodova koji budu kretali iz ukrajinskih luka prema Bosporu, spremni smo to učiniti u suradnji s našim turskim kolegama", rekao je.

"Da bi se riješio problem, jedino što je potrebno je da Ukrajinci puste brodove iz svojih luka, ili njihovim deminiranjem ili označavanjem sigurnih koridora, ništa više nije potrebno".

Moskva niječe da je odgovorna za međunarodnu prehrambenu krizu i tvrdi da su krive zapadne sankcije Rusiji.

Lavrov je rekao da je glavni problem u tome što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij "kategorički odbio" riješiti problem miniranih luka.

"Ako su sada promijenili stajalište, tada na našoj strani nema komplikacija, vidjet ćemo kako preliminarni dogovori o kojima smo razgovarali jučer i danas mogu biti provedeni u praksi".

Lavrov je rekao kako cijeni turska nastojanja u potrazi za rješenjem situacije.

Dodao je da se ruska "posebna vojna operacija" u Ukrajini odvija po planu i da se mirovni pregovori moraju nastaviti prije nego bude ikakvih izgleda za razgovore između predsjednika dviju država.

Ankara kritizira rusku invaziju i poslala je Kijevu vojne dronove, ali nije uvela sankcije Moskvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:11