UPORNI VIRUS

Turska: Zabilježen rekordan broj novozaraženih od početka pandemije koronavirus

Znanstveni je savjet poručio da će se od sljedećeg tjedna protuvirusni lijek molnupiravir davati pacijentima u ranoj fazi bolesti

Mjerenje temperature u vrtiću u Ankari; ilustracija

 Mustafa Kaya/Xinhua News/Profimedia

Turska je u posljednja 24 sata zabilježila 110.682 slučajeva zaraze covidom-19, što je dnevni rekord od početka pandemije, priopćilo je tamošnje ministarstva zdravstva.

Krajem prosinca broj novozaraženih kretao se oko 20 tisuća, no od tada se naglo povećao zbog omikron soja. 217 osoba izgubilo je život u zadnja 24 sata od korona virusa. Prema službenoj evidenciji u Turskoj je od covida-19 ukupno preminulo više od 87 tisuća ljudi.

S druge strane, znanstveni je savjet poručio da će se od sljedećeg tjedna protuvirusni lijek molnupiravir davati pacijentima koji su u ranoj fazi bolesti covida-19 a stariji su od 65 godina ili pate od kroničnih bolesti.

Članovi savjeta kazali su da se u gotovim svim slučajevima zaraze covidom-19 radi o omikron soju, a popunjeno je 68.7 posto kreveta na odjelima intenzivne njege diljem zemlje.

''Ostajemo pri našim prognozama da širenja zaraze omikron sojem neće opteretiti naše bolničke kapacitete'', stoji u njihovom priopćenju.

Nakon vrlo obećavajućih preliminarnih rezultata, brojne su zemlje iskazale interes za molnupiravirom, lijekom koji je razvila njemačka farmaceutska kompanija Merck. Međutim, nedavni rezultati iz studenoga prošle godine pokazali su da spomenuti lijek ipak nije toliko učinkovit protiv covida-19 koliko se na početku mislilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2022 02:03