CRNOMORSKA INICIJATIVA

‘Turska želi razjasniti neke stvari‘: Erdogan će s Putinom razgovarati o novom mehanizmu izvoza ukrajinskog žita

Ankara nastoji uvjeriti Rusiju da se ponovno priključi Crnomorskoj inicijativi za žito iz koje se povukla u srpnju 2023.

Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin

 Mustafa Kamaci/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarat će o novom mehanizmu izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom njegova predstojećeg posjeta Turskoj, otkrio je u nedjelju ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Susret se očekuje 12. veljače, rekao je ranije turski dužnosnik.

Bit će to prvo putovanje ruskog čelnika u zemlju članicu NATO-a od početka invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Postoje napori da se pronađu "novi načini" za transport ukrajinskog žita na svjetska tržišta, kao i da se ta mogućnost „konkretizira“, rekao je Fidan u intervjuu za televiziju A Haber, dodajući da će Erdogan pokrenuti to pitanje na sastanku.

Fidan je rekao da su neki brodovi već uspjeli prevesti ukrajinsko žito iz Crnog mora, čak i bez sporazuma te da Turska takvu situaciju želi novim mehanizmom „razjasniti“.

Ankara nastoji uvjeriti Rusiju da se ponovno priključi Crnomorskoj inicijativi za žito iz koje se povukla u srpnju 2023., godinu dana nakon što je pokrenuta uz posredovanje UN-a.

Kijev kaže da su u tijeku razgovori o oživljavanju sporazuma, dok Moskva ocjenjuje da nema izgleda za njegovo ponovno uspostavljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:18