‘KANDŽA-TIGAR‘

Turske snage pogodile 500 kurdskih militantnih ciljeva u sjevernom Iraku

Turska redovito napada militante PPK, uglavnom na kurdskom jugoistoku Turske te u sjevernom Iraku
Turska vojska
 ILYAS AKENGIN/AFP

Turske snage pogodile su više od 500 kurdskih militantnih ciljeva u sjevernom Iraku kao dio operacije u regiji protiv Kurdistanske radničke stranke (PKK), rekao je u četvrtak turski ministar obrane.

Turski ratni zrakoplovi pogodili su ciljeve PKK-a u različitim regijama sjevernog Iraka u nedjelju i u utorak, tijekom dva odvojena napada, za koje je Ankara rekla da su odgovor na pojačane militantske napade na turske vojne baze.

Ankara je izvela "Operaciju kandža-tigar" u utorak u regiji Haftanin u sjevernom Iraku.

Ministar obrane izjavio je da su turski zrakoplovi F-16, dronovi i haubice pogodile i uništile više od 500 ciljeva PKK-a u 36 sati.
"Operacija ide vrlo dobro. S božjom pomoći, ako nastavimo s jednakom ozbiljnošću i odlučnošću, zaključit ćemo operaciju s uspjehom", rekao je ministar obrane Hulusi Akar.

Turska redovito napada militante PPK, uglavnom na kurdskom jugoistoku Turske te u sjevernom Iraku, gdje je skupina smještena. Proteklih godina Turska također upozorava na potencijalnu kopnenu ofenzivu protiv PKK-ovih baza u iračkim planinama Qandil.

Ujedinjeni Arapski Emirati ocijenili su u srijedu da turske i iranske vojne intervencije u Iraku krše irački suverenitet. Ujedinjeni Arapski Emirati i Ankara imaju zategnute odnose i po pitanju libijske krize u kojoj su dvije zemlje podupirale suprotstavljene strane.

PKK, koju su Turska, SAD i Europska unija proglasile terorističkom skupinom, počela se vojno suprotstavljati Turskoj 1984. godine. Više od 40 tisuća ljudi ubijeno je u sukobu, uglavnom na jugoistoku Turske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:08