VELIKA ŠTETA

Turski brod kod Odesse pogodila je zalutala ruska raketa

Tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je rusku akciju u Ukrajini: ‘Smatramo da je pokrenuta vojna operacija neprihvatljiva‘

Ukrajinski vojnici u Odesi

 Oleksandr Gimanov/AFP

Brod u turskom vlasništvu pogodila je kod obale ukrajinskog lučkog grada Odesse u Crnom moru zalutala ruska raketa, piše Guardian.

Brod Yasa Jupiter plovio je pod zastavom Marshallovih otoka, a u incidentu nije bilo žrtava ili ozlijeđenih.

Snimke turskog kanala NTV pokazuju štetu na brodu:

Tursko ravnateljstvo za pomorske poslove priopćilo je da brod nije uputio zahtjev za pomoć i da je sada na putu za Rumunjsku.

Turska je pod sve većim međunarodnim pritiskom, posebice iz Ukrajine, da spriječi prolazak ruskih ratnih brodova kroz tjesnac Bospor i Dardanele u Crno more.

Unatoč održavanju saveza i s Ukrajinom i s Rusijom, sukob u Ukrajini vjerojatno će negativno utjecati na tursko gospodarstvo i testirati članstvo Turske u NATO-u. Članstvo Turske je u savezu već bilo pod pritiskom nakon njihove odluke o kupnji ruskog proturaketnog obrambenog sustava S400, što je dovelo do sankcija od strane SAD-a.

Ranije danas, tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je rusku akciju u Ukrajini.

'Smatramo da je pokrenuta vojna operacija neprihvatljiva i protivimo joj se. Ovaj napad, osim što je uništio sporazum iz Minska, predstavlja teško kršenje zakona i ozbiljnu prijetnju sigurnosti naše regije i svijeta. Treba poštivati ​​teritorijalni integritet i suverenitet zemalja. Naša potpora političkom jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine će se nastaviti', poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:41