PROTIV KSENOFOBIJE

TURSKI MINISTAR OSUDIO 'NEODGOVORNE POLITIČARE' 'Napad nisu izazvali samo izravni počinitelji, već i političari koji potiču mržnju prema muslimanima'

 
Mevlut Cavusoglu
 Francois Lenoir / REUTERS

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu osudio je u petak u Bruxellesu "neodgovorne političare koji potiču mržnju prema muslimanima", u reakciji na napad na dvije džamije na Novom Zelandu.

"Taj napad nisu izazvali samo njegovi izravni počinitelji, već i neodgovorni političari koji potiču mržnju prema muslimanima i šire ksenofobiju. Postoje lekcije koje svi moraju izvući iz ovog napada, posebno unutar Europske unije, među državama članicama EU-a", rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini.

"Govor mržnje prema muslimanima ne smije se smatrati dijelom slobode izražavanja u EU-u i trebaju se poduzeti mjere kako bi se tome suprotstavilo", takvom govoru, naglasio je.

"U različitim dijelovima svijeta, govor mržnje se širi", komentirala je Mogherini.

"Imamo zajedničku zadaću štititi i promovirati različitost u našim društvima i pratiti da se ne tolerira nikakav govor mržnje, kakve god bile okolnosti i tko god bio meta", rekla je.

Najmanje 49 ljudi ubijeno je u petak u napadima na dvije džamije u novozelandskom Christchurchu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:21