POKUŠAJ MIRENJA

Turski ministar vanjskih poslova ide u Rusiju i Ukrajinu kako bi pokušao isposlovati primirje

Turska, partner Ukrajine i članica NATO-a, aktivno posreduje između Moskve i Kijeva i ne želi se pridružiti zapadnim sankcijama

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu

 Adem Altan/AFP

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu putuje u utorak u Moskvu, gdje će u srijedu imati razgovore, a odatle u četvrtak ide u Ukrajinu kako bi zatražio primirje, rekao je u utorak navečer predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ministar će "nastaviti naše napore za uspostavu primirja i mira putem razgovora s objema stranama", dodao je turski predsjednik.

Erdogan je dao izjavu nakon sastanka svoje vlade ali nije rekao s kime će se ministar u dvije zemlje sastati.

Ujedno je najavio dolazak poljskog predsjednika Andrzeja Dude u srijedu u Tursku.

Ankara je organizirala i u četvrtak bila domaćin prvog sastanka ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i ukrajinskog Dmitra Kulebe od početka sukoba 24. veljače koji se održao u Antaliji, na jugu zemlje.

Izravni pregovori dvojice dužnosnika koje je turski ministar nazvao "ne laganim, ali uljuđenim", nije doveo do primirja.

No Cavusoglu je rekao da se unatoč svemu nada da će se upriličiti susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskija.

"Kuleba je rekao da je predsjednik Zelenskij spreman (za susret), a Lavrov da se predsjednik Putin u načelu ne protivi", rekao je.

Turska, partner Ukrajine i članica NATO-a, aktivno posreduje između Moskve i Kijeva i ne želi se pridružiti zapadnim sankcijama uperenim protiv Rusije.

Turska je uspjela ostati u vezi s objema zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:44