KURDSKI ČELNIK

'Turski napadi štete borbi protiv ISIS-a'

Fighters from the Syrian Democratic Forces (SDF), which includes Kurds, Arabs and Syriac Christians, monitor the countryside of the northeastern town of Al-Hol, in the Syrian Hasakeh province, on November 5, 2015. The SDF said it had launched its first operation against territory controlled by the Islamic State (IS) group in the northeast. AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN
 DELIL SOULEIMAN

Ne obazirući se na turske vojne zrakoplove koji su nadlijetali planine Kandil, gdje se nalazi sjedište Kurdistanske radničke stranke (PKK), njezin čelnik Cemil Bayik je u intervjuu za Reuters tijekom vikenda rekao da sukob između njegove grupe i Ankare potkopava napore da se porazi IS.

Bayik tvrdi da su PKK i njegov sirijski ogranak dokazali da su iznimno učinkoviti u borbi protiv ekstremno desnih militanata te da su ključni u kampanji protiv njih koju predvodi SAD.

No neuspješan mirovni proces između Kurda i Ankare ometa te napore, kazao je prvi čovjek PKK i jedan od najtraženijih ljudi u Turskoj.

"Svi su kanali zatvoreni", kazao je Bayik u intervjuu kada ga je Reutersov novinar upitao o mogućnosti nastavka pregovora koji bi omogućili završetak tridesetgodišnje oružane borbe protiv Ankare. "Uništili su sve postojeće temelje za bilo kakve pregovore", smatra on.

Pozivajući se na sve češće napade pripadnika PKK na snage sigurnosti, Turska je u srpnju ponovno pojačala napade na uporišta militanata na jugoistoku zemlje i na sjevernoj granici prema Iraku gdje PKK ima svoje baze.

Bayik kaže da više nema ni izravnih ni neizravnih kontakata s predstavnicima turskih vlasti.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je početkom mjeseca na borbu protiv PKK dok se ne likvidira i zadnji član te organizacije.

Obnovljeni sukob zakomplicirao je ulogu Turske u borbi koalicijskih snaga pod vodstvom SAD-a protiv IS-a, čiji su pripadnici preuzeli odgovornost za nedavne napade u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi. Istodobno prijete novim nasiljem u svim zemljama Zapada.

Unatoč tomu što je borba PKK protiv IS-a poboljšala ugled te grupe u svijetu, EU i SAD je i dalje svrstavaju u grupu terorističkih grupa. Europa i Amerika smatraju da se Turska ima pravo od PKK braniti napadima na militante.

Pripadnici PKK odigrali su važnu ulogu tijekom nedavne ofenzive na IS, koja je rezultirala protjerivanjem džihadista Islamske države iz grada Sindžara na sjeverozapadu Iraka te prekinula cestovnu opskrbu džihadista.

Tijekom ljeta 2014. borci sirijskog ogranka PKK pomogli su u spašavanju članova iračke jezidske manjine koje je IS želio protjerati.

Broj članova PKK na liniji bojišnice na sjeveru Iraka relativno je mali i ondje djeluje uz pešmerge, oružane snage autonomne kurdske regije, s kojima Turska održava dobre odnose.

No sirijski ogranak PKK zabrinuo je Ankaru, pojavivši se kao ključni saveznik koalicije pod vodstvom SAD-a, kada je džihadiste IS-a potisnuo prema sjeveroistoku, proglasivši samoupravu na teritoriju koji graniči s Turskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 11:53