PREDOMISLIO SE

Turski predsjednik Erdogan podržao ulazak Švedske u NATO

Erdogan je u srpnju skinuo svoj veto na pristupanje Švedske NATO-u

Recep Tayyip Erdogan

 Dogukan Keskinkilic/Anadolu Via Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je službeno turskom parlamentu proslijedio zahtjev za pristupanjem Švedske u NATO, nakon 17 mjeseci blokade, objavio je njegov ured.

"Predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je Protokol o pristupanju Švedske u NATO 23. listopada 2023. i poslao ga Velikoj nacionalnoj skupštini Turske", objavio je njegov ured na platformi X.

Erdogan je odgađao ratifikaciju članstva Švedske, optužujući Stockholm da je previše blag prema kurdskim militantima i drugim skupinama koje smatra sigurnosnom prijetnjom. Tursku je također razljutio niz prosvjeda paljenja Kur‘ana u Švedskoj.

Inače, sve članice NATO-a (31 država) moraju podržati članstvo Švedske, a Turska i Mađarska tek ga trebaju ratificirati.

U kratkom priopćenju predsjedničke uprave za komunikacije navodi se da je Erdogan potpisao protokol o pristupanju Švedske NATO-u, koji je potom dostavljen Velikoj narodnoj skupštini Turske.

Švedska i njezin susjed Finska napustile su desetljeća vojne nesvrstanosti nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio svojim trupama da napadnu Ukrajinu u veljači 2022., tražeći zaštitu pod sigurnosnim kišobranom NATO-a. Finska se pridružila vojnom savezu u travnju.

Ranije ovog mjeseca, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da brzo ratificira članstvo Švedske u vojnoj organizaciji.

"Mnogi saveznici željeli bi vidjeti brzi napredak u ovoj ratifikaciji", rekao je Stoltenberg za Associated Press nakon predsjedanja sastankom ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

“Švedska je ispunila ono što je obećala i sada nam treba ratifikacija švedskog članstva”, kazao je tom prilikom Stoltenberg.

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u još 10. srpnja nakon što ju je blokirao više od godine dana. Svjetski čelnici tada su oduševljeno pozdravli njegovu odluku, a posebno sretan bio je američki predsjednik Joe Biden.

"Spreman sam surađivati s predsjednikom Erdoganom i s Turskom u jačanju obrane i odvraćanja u euro-atlantskoj zoni", rekao je tada Biden, istaknuvši da "jedva čeka" da Švedska postane 32. članica NATO-a.

Erdogan je još u srpnju, kada je skinuo svoj veto na pristupanje Švedske NATO-u, dodao da će ratifikacija ovisiti o turskom parlamentu, koji je nastavio s radom 1. listopada nakon ljetne stanke.

Erdogan, koji je u subotu razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, nastavio je od ljeta vršiti pritisak na Švedsku da poduzme mjere protiv vrijeđanja Kurana.

Ankara predbacuje švedskim vlastima i blagost prema kurdskim militantima koji žive na njezinu teritoriju i traži da ih desetke izruči.

Ankara je odobrila ulazak Finske u NATO 30. ožujka.

Švedski premijer Ulf Kristersson pozdravio je u ponedjeljak Erdoganovu odluku da turskom parlamentu proslijedi prijedlog zakona o ratifikaciji ulaska Švedske u NATO.

"Sada je na parlamentu da riješi to pitanje", napisao je na X-u. "Radujemo se što ćemo biti članica NATO-a."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:11