CIPARSKO PITANJE

Turski predsjednik Erdogan: ‘Pregovori o Cipru mogući samo na osnovi dvije države‘

Turska je jedina država koja priznaje Tursku Republiku Sjeverni Cipar, koja je samoproglašena nakon turske invazije Cipra u 1970-ima
Recep Tayyip Erdogan 
 Iakovos Hatzistavrou/AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je u utorak da se mirovni razgovori o budućnosti etnički podijeljenog Cipra mogu održati samo između "dvije države" na ovom mediteranskom otoku.

Erdogan je u govoru u podijeljenoj ciparskoj prijestolnici Nikoziji ponovio tursku poziciju u ovoj dugogodišnjoj razmirici koja šteti odnosima Turske s EU-om, Grčkom i Ciprom.

Turska je jedina država koja priznaje Tursku Republiku Sjeverni Cipar, koja je samoproglašena nakon turske invazije Cipra u 1970-ima.

Erdogan je kazao da je jedina održiva opcija za okončanje spora s ciparskim Grcima i međunarodnom zajednicom prihvaćanje postojanja dvije suverene države na otoku.

Republika Cipar, koja obuhvaća većinski grčke dijelove otoka, a međunarodno pravno cijeli otok, odbija rješenje s dvije države jer to znači suvereni status za državu koju smatra ilegalnom.

"Novi pregovarački proces može biti biti proveden samo između dvije države. Mi smo u pravu i branit ćemo naša prava do kraja", rekao je Erdogan.

Cipar je podijeljen turskom invazijom otoka 20. srpnja 1974., pet dana nakon puča u Cipru izvedenog pomoću tada vladajuće vojne hunte u Grčkoj, pri čemu su na vlast došli zagovornici ujedinjenja Cipra i Grčke.

Okupljeni s crveno-bijelim zastavama Turske i ciparskih Turaka slavili su u utorak godišnjicu u sjevernoj Nikoziji, dok u južnom dijelu grada vlada sumorno raspoloženje. Ciparske Grke probudile su sirene za zračnu uzbunu, kojima je obilježeno 47 godina od turske invazije zemlje.

Problem podijeljenog Cipra aktualiziran je sporom Turske s Grčkom i Ciprom oko istraživanja zaliha energenata i otvaranjem turskog dijela Varoše, grada duhova koji je do rata bio važno turističko odredište, a danas je simbol podijeljenog otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:02