ZABRINUTOST U VEZI KRIZE

Tusk i Obama Putinu: 'Povuci vojsku iz Ukrajine!'

US President Barack Obama speaks about the situation in Iraq in the State Dining Room at the White House in Washington, DC, August 7, 2014. Obama said he authorized air strikes and relief supply drops in Iraq to prevent "genocide" by Islamist extremists against minorities. "We can act, carefully and responsibly, to prevent a potential act of genocide," Obama said, in an address as he announced military action. AFP PHOTO / Saul LOEB
 SAUL LOEB/AFP

Novi predsjednik Europskog vijeća Poljak Donald Tusk i američki predsjednik Barack Obama dogovorili su se u ponedjeljak tijekom telefonskog razgovora da će pozvati Rusiju da se povuče s istoka Ukrajine, naveo je Tusk u priopćenju.

"Podijelili smo zabrinutosti u vezi krize u Ukrajini i složili da je važno da Rusija povuče svoje postrojbe s istoka Ukrajine", precizirao je Tusk u priopćenju.

"Europska unija i Sjedinjene Države i dalje nastavljaju zajedno raditi, uključujući i na sankcijama kao i na financijskoj pomoći Ukrajini", dodao je.

Zapadnjaci optužuju Moskvu da je poslala ruske vojnike da se bore uz proruske separatiste koji drže uporišta Doneck i Luhansk, što Rusija uporno niječe. EU i SAD su uveli oštre sankcije Moskvi čije gospodarstvo pati i zbog pada vrijednosti nafte.

Tusk i Obama su razmotrili i uvjete koje predviđa sporazum iz Minska zaključen u rujnu između vlasti Kijeva, pobunjenika i Rusije koji predviđa prekid vatre, zatim mirovne pregovore, ali je danas na mrtvoj točci.

Rusiju su dvojica čelnika upozorila da prestane slati postrojbe i opremu pobunjenicima i da omogući kontrolu granice i dozvoli neovisnim promatračima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) da ispune svoje zadatke.

Tusk je napisao da su se dogovorili da će ostati složni te da su se obvezali dodatno osnažiti EU i NATO.

Bivši poljski premijer Donald Tusk preuzeo je u ponedjeljak dužnost predsjednika Europskog vijeća od Hermana Van Rompuya, prvog predsjednika toga tijela, koje okuplja 28 predsjednika država ili vlada zemalja članica EU-a.

Tusk je s Obamom također spomenuo pregovore o TTIP-u ili Transatlantskom partnerstvu za trgovinu i investicije o slobodnoj trgovini i investicijama između EU i USA, koji izazivaju nepovjerenje europskog civilnog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:47