PUT KA HUMANITARNOJ KATASTROFI?

'IZBJEGLICE NE SMIJU POSTATI ORUŽJE' Tusk: Erdoganove prijetnje da će otvoriti vrata izbjeglicama da dođu u Europu su neumjesne

 REUTERS

Prijetnja turskoga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će "otvoriti vrata" sirijskim izbjeglicama da dođu u Europu "totalno je neumjesna", napisao je u tvitu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te dodao da izbjeglice ne smiju "postati oružje".

Erdogan je rekao Europskoj uniji da tursku vojnu operaciju ne može zvati invazijom.

"Turska mora razumjeti kako je naša glavna briga da bi njihove akcije mogle voditi ka novoj humanitarnoj katastrofi", ustvrdio je Tusk. "I nikad nećemo prihvatiti da izbjeglice postanu oružje te budu iskorištene radi ucjene".

"Prijetnje predsjednika Erdogana totalno su neumjesne", dodao je.

Erdogan je u četvrtak odgovorio na međunarodne kritike zbog napada na Kurde tijekom vojne operacije na sjeveroistoku Sirije i zaprijetio Europskoj uniji da će milijunima izbjeglica osloboditi put prema Europi.

Turski je predsjednik zaprijetio da će pustiti sirijske izbjeglice prema Europi ako članice EU-a opišu napredovanje turskih snaga kao okupaciju. "Nisu iskreni, samo pričaju", rekao je Erdogan. "Za razliku od njih, mi nešto poduzimamo", rekao je turski predsjednik.

"Ponavljam Europskoj uniji. Ako pokušate predstaviti našu operaciju kao invaziju, otvorit ćemo svoja vrata i poslati vam 3,6 milijuna izbjeglica", zaprijetio je Erdogan.

Turski borbeni zrakoplovi i artiljerija u petak gađaju kurdske vojne ciljeve na sjeveroistoku Sirije, trećeg dana ofenzive u kojoj su poginule stotine ljudi, koja je primorala desetke tisuća ljude na bijeg i okrenula političare u Washingtonu protiv predsjednika Donalda Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2021 12:31