PORUKA SAD-u

Tusk odgovorio na pitanje što će se dogoditi ako Trump pobijedi: ‘Svi za jednog, jedan za sve‘

Tusk je stigao u Pariz u sklopu mini-turneje pa kasnije ide u Berlin tražeći bliže veze s dvjema najvećim europskim silama

Donald Tusk 

 Christophe Petit Tesson/Afp

Ne postoji alternativa partnerstvu između Europe, NATO-a i Sjedinjenih Država za suočavanje s rastućim sigurnosnim rizicima, rekao je u ponedjeljak poljski premijer Donald Tusk, dok raste strah od povlačenja Washingtona iz Europe.

Tusk je stigao u Pariz u sklopu mini-turneje pa kasnije ide u Berlin tražeći bliže veze s dvjema najvećim europskim silama dok rat u Ukrajini ulazi u treću godinu, a europske prijestolnice promatraju mogućnost povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Trump je za vikend izazvao bijes među zapadnim partnerima nakon što je sugerirao da Sjedinjene Američke Države možda neće od potencijalne ruske invazije zaštititi NATO saveznike koji ne troše dovoljno na obranu.

"Nema alternative EU-u, NATO-u, transatlantskoj suradnji. Europa mora postati siguran kontinent, a to znači da Europska unija, Francuska i Poljska moraju postati jake i spremne braniti vlastite granice te braniti i podržavati naše saveznike i prijatelje izvan Unije", rekao je Tusk u zajedničkoj izjavi s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Vjerojatno ovdje u Parizu najjasnije odjekuju riječi iz ‘Tri mušketira‘ Alexandrea Dumasa: ‘Svi za jednoga, jedan za sve‘", dodao je.

Varšava, Pariz i Berlin smatraju da je jedinstvo EU-a o obrambenim pitanjima i jačanje potpore 27 država članica Ukrajini ključno u trenutku kada postaje upitna američka potpora Kijevu u jeku političkih sukoba u Washingtonu.

"Europa mora djelovati zajedno... Ovo je stvar odgovora na pitanje što će se dogoditi ako Trump pobijedi. Nemamo vremena. Moramo imati veće kapacitete obrambene industrije", rekao je izvor iz poljske vlade.

Izvor je dodao da je Europi hitno potrebna zajednička proizvodnja streljiva i da Poljska više ne blokira koncept "strateške autonomije" EU-a.

Promjena je zamijećena i drugdje u Europi.

"Sada po prvi put jedna poljska vlada kaže da jačanje europskih sigurnosnih obrambenih kapaciteta nije kontradikcija snažnom NATO-u", rekao je Dietmar Nietan, njemački dužnosnik zadužen za suradnju s Poljskom.

Odnosi Poljske i Njemačke bili su zategnuti prethodnih osam godina dok je na vlasti u Poljskoj bila nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS).

Analitičari kažu da povratak bivšeg predsjednika Europskog vijeća Tuska na mjesto premijera olakšava oživljavanje platforme političke suradnje "Vajmarski trokut", stvoren 1991., između Njemačke, Francuske i Poljske.

"Radost je što ste se vratili i što je vaša vlada partner kojem možemo vjerovati, koji je proeuropski i jasan po pitanju europske sigurnosti i velikih izazova s kojima se suočavamo", rekao je Macron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:11