NESREĆA

Tuskov pomoćnik osuđen zbog pada zrakoplova 2010. u kojem je poginuo Lech Kaczynski

 Reuters

Sud u Varšavi osudio je u četvrtak suradnika bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska za nehaj u vezi s padom zrakoplova 2010. u Rusiji u kojem su poginuli tadašnji poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 putnika.

Ta je katastrofa šokirala Poljsku te i dalje unosi podjele u tu državu, većinom po stranačkim linijama. Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), koju predvodi Jaroslaw, brat blizanac poginulog Lecha Kaczynskog, dugo optužuje Tuska i njegovu vladu da 2010. nije dovoljno istražila nesreću.

Većina Poljaka vjeruje kako je pad zrakoplova, koji se dogodio tijekom guste magle na vojnoj zračnoj luci Smolensk u Rusiji, bio tragična nesreća, no neki i dalje tvrde da je riječ o planiranom ubojstvu, pokazuju ankete.

Sud je Tomaszu Arabskom, tadašnjem šefu Tuskovog ureda, odredio zatvorsku kaznu od 10 mjeseci uvjetno na dvije godine.

"Dopustio je prijevoz zrakoplovom znajući da u Smolensku nema zračne luke pogodne za slijetanje zrakoplova koji prevozi predsjednika", istaknuo je sudac Hubert Gasior.

Glasnogovornica PiS-a Anita Czerwinska je nakon izricanja presude rekla kako je ona "simbolička u odnosu na štetu koja je načinjena Poljskoj".

Tusk je vodio Poljsku od 2007. do 2014., trenutno je čelnik Europskog vijeća te je svjedočio u ovom slučaju.

Na sudu je istaknuo kako organizacija tehničkih aspekata posjeta Rusiji nije bio posao njegovog ureda. Kaczynski i njegova pratnja putovali su u Rusiju kako bi komemorirali pokolj tisuća poljskih ratnih zarobljenika ubijenih 1940. u Katinskoj šumi na zapovijed sovjetskog čelnika Josifa Staljina.

Istraga Tuskove vlade došla je do zaključka da je uzrok nesreće bila greška pilota, no političari PiS-a često tvrde kako je pad uzrokovala eksplozija na letu, bez stvarnih dokaza za tu tvrdnju.

Suđenje koje je završilo u četvrtak pokrenuto je zbog zahtjeva obitelji žrtava koje su optužile dužnosnike za nehaj. Obje strane mogu se žaliti na odluku.

Nesreća je pogoršala i odnose Varšave i Moskve. Iako PiS nikad nije izravno optužio Rusiju da je uzrokovala nesreću, ta stranka tvrdi kako je Kremlju koristila ta katastrofa i politički kaos koji su uslijedili. U padu su poginuli i guverner središnje banke, vodstvo vojske i mnogi zastupnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:27