ODVELI IH NA SUD

Tužba protiv najpoznatijeg proizvođača kave: ‘Zavaravate ljude lažnim tvrdnjama na kapsulama‘

Ostatak aluminija zapravo se spaljuje ili zakopava što za posljedicu ima stvaranje stakleničkih plinova
 Richard Levine/Alamy/Profimedia/Richard Levine/alamy/profimedia

Francuzi su prilično ljuti na popularnog proizvođača kave Nespresso kojeg su ovih dana odveli na sud - naime, zamjeraju im da na ambalaži svojih popularnih kapsula za kavu imaju lažne "zelene" tvrdnje kojima zavaravaju potrošače, a iz istog su razloga spor započeli i protiv Volvica, brenda mineralne vode u vlasništvu Danone grupe.

Cijelu priču vodi druga po veličini udruga za zaštitu potrošača u Francuskoj, CLCV, koja problematičnima drži dvije Nespressove tvrdnje - da se njihove kapsule u potpunosti mogu reciklirati kao i da predstavljaju 100 posto ugljično neutralni proizvod.

"S obzirom na probleme koje sustav javnog recikliranja ima s tretmanom aluminija, kao i limitirane dosege privatnog sustava recikliranja kojeg je uveo Nespresso, tvrdnju da se kapsule u potpunosti mogu reciklirati smatramo netočnom. Također, smatramo da takve tvrdnje predstavljaju zavaravanje potrošača s obzirom na razliku između teorijskih mogućnosti recikliranja aluminija i stvarne uspješnosti koja se događa na razini od 48 posto. Ostatak aluminija zapravo se spaljuje ili zakopava što za posljedicu ima stvaranje stakleničkih plinova", pojasnili su iz CLCV-a te dodali kako netočnom smatraju i tvrdnju kompanije da njihova kava ima 100 posto neutralni ugljični otisak.

"Ugljični otisak koji nastaje kod proizvodnje kave je vrlo visok i ne može biti poništen činjenicom da je Nespresso u zamjenu posadio drvo. Znanstveno nije neutemeljeno tvrditi da kava nema ugljični otisak", kazali su.

Tužba protiv Volvica odnosi se pak na njihove tvrdnje kako im je bočica u potunosti napravljena od recikliranog materijala te kako se opet u cjelosti može reciklirati.

"Obje tvrdnje smatramo netočnima s obzirom da naljepnica na bočici jednako kao niti čep nisu napravljeni od recikliranih matrijala niti ih se ne može uvijek reciklirati", poručili su iz udruge te dodali kako spornima drže i njihovu tvrdnju o ugljičnoj neutralnosti proizvoda, posebno s obzirom na činjenicu da konzumacija flaširane vode ima iznimno negativan utjecaj na okoliš i klimu jer generira emisiju stakleničkih plinova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:04