SPORNI GLASOVI

Tužitelj države Georgia u istrazi o izborima želi ispitati Trumpove bliske suradnike

Bivši šef kabineta bi trebao odgovoriti na pitanja o Trumpovim pokušajima da poništi svoj gubitak u toj državi

Donald Trump

 Ronda Churchill/Afp

Tužitelj američke države Georgia, koji istražuje napore bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da poništi predsjedničke izbore 2020., nastoji iznuditi svjedočenje njegovog bivšeg šefa kabineta Marka Meadowsa i drugih bliskih saveznika, prenosi Reuters.

Prema u četvrtak objavljenim sudskim podnescima okružna tužiteljica okruga Fulton Fani Willis zatražila je od državnog suca da naloži Meadowsu da se sljedećeg mjeseca pojavi pred velikom porotom.

On bi trebao odgovoriti na pitanja o Trumpovim pokušajima da poništi svoj gubitak u toj državi koja je svojim glasovima pomogla demokratu Joeu Bidenu da dođe na mjesto američkog predsjednika.

Tužitelj traži i svjedočenja drugih Trumpovih suradnika, uključujući odvjetnika Sidneya Powella, umirovljenog vojnog pukovnika Jamesa "Phila" Waldrona i bivšeg savjetnika Trumpove kampanje Borisa Epshteyna.

Ta je istraga jedna od nekoliko građanskih i kaznenih istraga koje prijete Trumpu i njegovim suradnicima, a započela je ubrzo nakon snimljenog telefonskog poziva u siječnju 2021. u kojem je Trump pozvao najvišeg izbornog dužnosnika Georgie da "pronađe" dovoljno glasova kako bi promijenio rezultate izbora.

Istraga je obuhvatila niz drugih Trumpovih suradnika, ponajviše njegovog osobnog odvjetnika Rudyja Giulianija, koji je ranije ovog mjeseca obaviješten da je meta istrage. Giuliani je svjedočio pred velikom porotom prošlog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:12