NOVE OPTUŽBE

Tužitelj ICC-ja: Gadafi je dao vojsci drogu da bi silovali

Svjedoci tvrde da je libijska vlada vojnicima kupovala drogu za silovanje
 AP

DEN HAAG - Moamar Gadafi naredio je silovanja u Libiji i vojnicima dao drogu da im olakša napade na žene, objavio je Luis Moreno-Ocampo, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, na novinskoj konferenciji u New Yorku.

Kupovali kontenjere

Da se u sukobu u Libiji silovanje koristilo kao jedna od metoda ratovanja već je poznato, a najeksponiraniji je slučaj Iman el-Obeidi, žene koja je to ustvrdila pred kamerama stranih medija.

No, silovanja se dosad nije moglo povezati izravno s Gadafijem. Nije se znalo koliko je umiješan libijski vođa i jesu li ti slučajevi nešto što se događalo u vojarnama bez znanja viših instanci.

Moreno-Ocampo sad tvrdi da novi dokazi potvrđuju te optužbe pa bi optužnica protiv Gadafija, koji je zajedno s nekim članovima obitelji već optužen za zločine protiv čovječnosti, mogla biti proširena. Moreno-Ocampo izjavio je kako postoje svjedoci koji tvrde da je libijska vlada kupovala čitave kontejnere supstance slične Viagri kako bi poticala silovanja. Ona su služila kao metoda kažnjavanja za neposluh Gadafiju i pristajanje uz libijske pobunjenike.

Sve, istaknuo je, ide u prilog tvrdnji da je Gadafi odobrio takvo strašno nasilje nad ženama. Ne zna se koliko je praksa bila raširena, no navodno je bilo više stotina žrtava. Glasnogovornik libijske vlade Ibrahim Musa odbacio je te optužbe. - To su besmislice - poručio je iz Tripolija.

Bez odgovora

Libijski glavni grad dvije je noći zaredom pod žestokim granatiranjem, a zapadne sile angažirane u borbi za svrgavanje Gadafija i jučer su raspravljale o tome kako bi zemlja trebala izgledati poslije Gadafija.

Naime, iako je stari pukovnik u posljednjem javljanju poručio da će se nastaviti boriti, svjetski lideri javnosti su objavili kako je Gadafijev odlazak sad isključivo pitanje vremena. No dogovora oko prijenosa vlasti i toga kad i gdje bi Gadafi trebao otići još nema.

Stanje na terenu i dalje je teško. Zapadni saveznici objavili su kako su u srijedu izveli 47 napada na prijestolnicu Tripoli i pogodili brojne vojne ciljeve, napali su i Gadafijevce kraj grada Misrate. Pobunjenici, pak, mole za financijsku pomoć. Odazvala se Italija koja im je obećala 400 milijuna eura u gorivu i gotovini.

Za ratne zločine optuženi su i pobunjenici

I libijski pobunjenici optuženi su za silovanja žena i zločine protiv čovječnosti, stoji u izvješću UN-a i organizacije za monitoring kršenja ljudskih prava Human Rights Watch o situaciji u Libiji. Tako se očekuje da će i njihovi predstavnici morati u Ženevu u UNHCR kako bi odgovarali na optužbe o ratnim zločinima. U UN-u kažu kako zločini s pobunjeničke strane bili manje masovni, no da to ne znači da za njih neće morati odgovarati. Pobunjenike se posebice optužuje za mučenja, zatvaranja i linčovanja imigranata podrijetlom iz subsaharske Afrike koje su optužili da su Gadafijevi plaćenici. Naime, brojni afrički imigranti su stradali iako u slučaju mnogih nije bilo nikakvih dokaza da surađuju s Gadafijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:59