TRAŽE SE KRIVCI

TUŽITELJI ĆE ISPITATI TALIJANSKOG PREMIJERA ZBOG ODGOVORA NA KORONAVIRUS U BERGAMU Conte tvrdi da nije pod istragom: 'Nisam uopće zabrinut'

Giuseppe Conte
 Anadolu Agency via AFP

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da će ga tužitelji ispitati u petak zbog odgovora na koronavirus u Bergamu, na sjeveru Italije, koji je jedno od koronavirusom najgore pogođenih područja na svijetu.

"Nisam uopće zabrinut", rekao je Conte novinarima ispred premijerovog ureda u Rimu.

"Razgovarat ćemo u petak i reći ću im za sve činjenice koje su mi poznate", kazao je Conte, dodajući da on sam nije pod istragom.

Tužitelji istražuju zašto Bergamo i okolica nisu zatvoreni ranije tijekom pandemije te su već ispitali predsjednika pokrajine Lombardija, u kojoj se nalazi Bergamo, te lombardskog ministra zdravstva.

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, koronavirus je potvrđen kod 235.763 osobe u Italiji, uz 34.114 smrtnih slučajeva.

Rođaci žrtava Covida-19 iz Bergama poduzeli su pravne korake u srijedu u potrazi za pravdom za svoje mrtve.

Radi se o prvoj akciji te vrste u Italiji.

Članovi udruge "Noi Denunceremo" ("Tužit ćemo"), koja je nastala iz Facebook grupe, podnijeli su 50 pojedinačnih prijava tužiteljstvu u Bergamu.

"Svi smo iz područja Bergama i svi imamo slične priče, priče o obiteljskim tragedijama, i svi tražimo jasne i ozbiljne odgovore od tužitelja", rekla je farmaceutkinja Cristina Longhini, čiji je 65-ogodišnji otac umro u ožujku od koronavirusa u bolnici u Bergamu.

"Na pravosudnim vlastima će biti da sagledaju tužbe", rekla je novinskoj agenciji ANSA odvjetnica Consuelo Locati.

"To neće biti brza istraga jer se radi o osjetljivom pitanju."

U tužbama se navodi što su sve obitelji preživjele - od nedostatka informacija do nedovoljne njege.

Tužbe su podnesene protiv nepoznatih osoba a u pripremi je navodno još 150 prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 16:04