AFERA ‘BUNGA BUNGA‘

Tužitelji traže 6 godina zatvora za Berlusconija! ‘Imao je plaćene seksualne robinje, samo Ruby je dobila 5 milijuna €‘

Berlusconi je optužen da je djevojkama platio – u gotovini i uslugama – oko 10 milijuna eura da bi od reda lažno svjedočile

Silvio Berlusconi i Karima El Mahroug, alias Ruby Rubacuori

 Profimedia/

Šest godina zatvora za bivšega talijanskog premijera Silvija Berlusconija (85), pet godina za Karimu El-Mahroug (30), nekada poznatiju pod "umjetničkim" imenom "Ruby Rubacuori" (Ruby Srcolomka), šest i pô godina za njezinog zaručnika Lucu Rissa, te za još 25 uglavnom optuženica kazne do pet godina zatvora, ukupno više od 100 godina smještaja i prehrane o državnom trošku zahtijevali su danas u Milanu javni tužilac Luca Gaglio i njegova zamjenica Tiziana Siciliano.

Berlusconi je optužen da je Karimi El-Mahroug i ostalim djevojkama platio – u gotovini i uslugama – oko 10 milijuna eura da bi od reda lažno svjedočile u njegovu korist u procesima nijekavši i seksualni aspekt tih večera u Berlusconijevim palačama, koje su u kolektivni imaginarij uvrštene kao "bunga bunga". Godinu i 4 mjeseca zatvora tužioci zahtijevaju za senatoricu Mariju Rosariju Rossi, optuženu da je osobno prenijela Berlusconijev novac "Srcolomki", u prosincu 2012 ili siječnju 2013, kako bi se makla iz Italije umjesto da svjedoči pred sudom.

Proces se nastavlja potkraj lipnja obranama optuženih. Presude se mogu očekivati u ranu jesen.

Ruby ter

Proces je nazvan "Ruby ter", to jest treći u nizu.

U prvome je Berlusconi osuđen u prvom stupnju na sedam godina zatvora, ali oslobođen po prizivu u drugom stupnju, zahvaljujući svjedokinjama, za koje optužba smatra da su tada za novac i lagale pred sudom, pa se zato sada sudi i njemu i njima. Bio je optužen da je u razdoblju između veljače i svibnja 2010 platio seksualne usluge Marokanki Karimi El Mahroug, tada još maloljetnoj. Ona se predstavljala kao Ruby, unuka tadašnjega egipatskog diktatora Husnija Mubaraka. Plaćeni seks s maloljetnom osobom u Italiji je djelo kažnjivo do 15 godina zatvora. Berlusconi je suđen i zato što je, po optužbi, koristio politički pritisak da "Ruby" bude puštena iz pritvora jer je bila osumnjičena za krađu i nemanje osobne isprave. El Mahroug je nijekala spolni odnos sa Berlusconijem.

U drugome su osuđeni Berlusconijevi pomagači: Nicole Minetti, Emilio Fede i još poneki, uglavnom zbog novačenja za novac djevojaka, željnih slave na Berlusconijevim televizijskim kanalima, koje su podvođene vremešnom bogatašu na vlasti. U Italiji sama prostitucija nije kažnjiva, ali podvođenje jest.

Optužnica tereti Berlusconija da je nakon izbijanja "afere Ruby" Berlusconi djevojkama, svojim gošćama za stolom i katkad u krevetu, plaćao 2500 eura mjesečno kao "naknadu što im je karijera ugrožena skandalom", te ih je besplatno ugostio u stanovima na milanskoj adresi via Olgettina 65, zbog čega su i djevojke prozvane "olgettine". U optužnici su nazvane "odaliskama, plaćenim seksualnim robinjama". Samoj "Ruby" je isplatio, tvrdi optužba, čak pet milijuna eura pod uvjetom da ode iz Evropske unije i ne pojavi se u sudnici. Zaista je sa svojim tadašnjim zaručnikom otišla u Meksiko, gdje je otvorila restoran i proizvodnju tjestenine u mjestu Playa del Carmen.

'Razbacivala se novcem'

Za Karimu El-Mahroug tužilac nije našao lijepe riječi. Tvrdi da se novcem razbacivala i da bi gore bilo samo da ga je "bacala kroz prozor".

Tužioci zahtijevaju da sud Karimi El.Mahroug zaplijeni pet milijuna eura jer su zarađeni kriminalom, a Rissu tri milijuna jer je novac dobiven kriminalom reciklirao. Zato je za njega zahtijevana kazna teža i od Berlusconijeve.

Deset milijuna, kažu, treba zaplijeniti Berlusconiju, jer je toliko investirao u kupovinu lažnih svjedoka. Samim ostalim svjedokinjama, po istom zahtjevu, treba zaplijeniti 2,7 milijuna eura, te četiri nekretnine, među kojima dvije vile po milijun eura svaka.

Sve bi to bila puka crna kronika da, s obzirom na Berlusconija, nema i politički aspekt. Kompletan talijanski desni centar stao je na Berlusconijevu stranu, protiv milanskih tužilaca, za koje smatraju da nesretnog starca progone jer su pogani ljevičari koji mrze sve što je konzervativno. "Dosta je toga, ne može se to više [trpjeti]", izjavio je bivši ministar unutrašnjih poslova i vođa vladine Lige Matteo Salvini. Giorgia Meloni, vođa oporbene desničarske i dijelom neofašističke stranke Braće Italije, izražava Berlusconiju "punu solidarnost i bliskost", tvrdeći da je žrtva "sudbenog proganjanja kojemu nema premca". Antonio Tajani, Berlusconijev zamjenik u stranci Forza Italia, zgrožen je "neprihvatljivim proganjanjem protiv čovjeka koji je uvijek djelovao ispravno i otvoreno".

Ne može se poreći da je Berlusconi posve otvoreno kupovao senatore i tako 2008 srušio vladu Romana Prodija, ali ga je za to zlodjelo od zatvora izvukla zastara. Spram toga, kupiti spolne usluge, a onda i lažno svjedočenje dvadesetak starleta gotovo da je kikiriki. Nije čudo da se talijanski eksponenti Evropske pučke stranke čude tužiocima koji za to ganjaju političara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:27