NICOLAS SARKOZY

Tužitelji traže četiri godine zatvora za bivšeg francuskog predsjednika zbog korupcije

Jednake kazne traže se i za suoptuženike, bivšeg visokog suca Gilberta Auziberta i Thierryja Herzoga, Sarkozyjeva odvjetnik
 Martin Bureau/AFP

Tužitelji su u utorak od suda zatražili da bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja osudi na četiri godine zatvora zbog korupcije i zlouporabe položaja.

Jednake kazne traže se i za dvojicu suoptuženika u tom procesu, bivšeg visokog suca Gilberta Auziberta i Thierryja Herzoga, Sarkozyjeva odvjetnika, za kojeg tužitelji predložu i pet godina zabrane rada.

"To se ne bi dogodilo da je bivši predsjednik, uz to odvjetnik, imao na umu veličinu, odgovornost i obveze tereta koji mu je povjeren", rekao je državni odvjetnik.

"Republika ne zaboravlja svoje predsjednike, jer su oni dio povijesti. I obrnuto, ne može se dozvoliti da bivši predsjednik zaboravi republiku i ono što je ona desetljećima: pravna država", istaknuo je tužitelj Jean-Francois Blachon.

Sarkozy (65) se povukao iz politike nakon poraza na predizborima desnice 2016., a suočava se s mogućih deset godina zatvora i milijun eura kazne za korupciju i zlouporabu položaja, kao i njegovi suoptuženici kojima se među ostalim sudi i za kršenje profesionalne tajne.

Ovo je prvi slučaj od nekoliko istraga koje se vode protiv desničarskog političara koji je predvodio Francusku između 2007. i 2012. On će se pojaviti pred sucem nakon višegodišnjih pokušaja da se optužbe povuku ili ponište.

U slučaju poznatom kao "afera prisluškivanja", tužiteljstvo navodi da su Sarkozy i njegov odvjetnik Herzog pokušali podmititi suca Aziberta da im preda tajne podatke iz odvojene istrage protiv bivšeg francuskog lidera.

Zauzvrat, Sarkozy je ponudio Azibertu da mu osigura ugodan posao na Azurnoj obali.

Sarkozy je na meti niza pravnih istraga - od navoda da mu je pokojni libijski čelnik Moamer Gadafi nedopušteno financirao predsjedničku kampanju 2007. do primanja navodnog mita od prodaje oružja u Pakistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:42