SPORNA IMENOVANJA

Tužiteljstvo BiH podignulo još jednu optužnicu protiv ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije

Uz Osmana Mehmedagića, za zloporabu službenog položaja i ovlasti ovoga je puta optužen i državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić
Ilustrativna fotografija
 Cropix

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je još jednu optužnicu protiv ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića a ovoga puta zajedno s njim optužen je i državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Kako su u ponedjeljak potvrdili iz državnog tužiteljstva obojica visokih dužnosnika optužena su za zloporabu službenog položaja i ovlasti a tereti ih se za protuzakonita imenovanja članova povjerenstva nadležnog za izdavanje dozvola za pristup tajnim podacima.

Takvo kazneno djelo, prema ocjeni Tužiteljstva BiH, dovelo je do uspostave pravne nesigurnosti u zemlji jer je kompromitiralo postupak izdavanja sigurnosnih dozvola.

Spornim se pokazalo to što su Mehmedagić i Cikotić mimo utvrđenih kriterija imenovali članove drugostupanjskog povjerenstva koje odlučuje u slučajevima žalbe koje se mogu podnijeti ako se u prvostupanjskom postupku provjera utvrdi da neka osoba ne može dobiti pristup tajnim podacima.

Mehmedagić je u to povjerenstvo imenovao svog savjetnika i bivšeg djelatnika OSA-e Murisa Druškića iako je on umirovljen a Cikotić je odbacio prijedloge za imenovanje drugih članova povjerenstva koje je ranije predložio bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić koji je u međuvremenu podnio ostavku.

Ravnatelj obavještajne agencije BiH već je suočen s optužnicom koja je protiv njega podignuta također zbog zloporabe položaja i ovlasti.

U petak mu pred Sudom BiH počinje suđenje na kojemu će se braniti da je zlorabio svoj položaj tako što je protuzakonito pribavio snimke nadzornih kamera iz jedne poštanske poslovnice.

Te su snimke dostavljene medijima u nastojanju da se kompromitira osobe koje su podnijele anonimnu kaznenu prijavu protiv Mehmedagića.

Protiv njega se vodi još jedna istraga u kojoj Tužiteljstvo BiH ispituje posjeduje li on uopće važeću fakultetsku diplomu koja mu je nužna kako bi bio na poziciji ravnatelja OSA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:11