SLUČAJ MEMIĆ

Tužiteljstvo BiH ponovo otvorilo slučaj o smrti mladića koji je izazvao prosvjede u BiH

- Uvjeren sam da je ovo početak nekih promjena u pravosuđu, jer ovakve prilike ne smiju biti propuštene, kazao je odvjetnik Feraget
Prosvjed, Banja Luka
 Tomislav Kristo/Cropix

Jedan policijski dužnosnik priveden je u ponedjeljak u Sarajevu u sklopu istrage o smrti mladića Dženana Memića pod nerazjašnjenim okolnostima 2016., a taj je slučaj, kao i onaj smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, potaknuo masovne prosvjede i BiH i nezadovoljstvo stanjem u pravosuđu u toj zemlji.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je kako su po njegovu nalogu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli pretrage povezane s osobama koje se dovode u vezu sa slučajem Memić. Sarajevski odvjetnik Ifet Feraget, koji je pravni zastupnik obitelji Memić i Dragičević, odmah je ocijenio kako bi ovo moglo dovesti do velikih preokreta u istragama koje su godinama bez rezultata, ali i u pravosuđu u cijelosti.

"Uvjeren sam da je ovo početak nekih promjena u pravosuđu, jer ovakve prilike poput Dženana Memića i Davida Dragičevića ne smiju biti propuštene", kazao je Feraget za televiziju N1 komentirajući policijsku akciju u Sarajevu.

Kako je pojašnjeno, državno tužiteljstvo sada vodi istragu koja se odnosi na kaznena djela organiziranog kriminala odnosno ometanje istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića.

Lokalni su mediji izvijestili kako je priveden Hasab Dupovac, koji je u vrijeme kada je Memić stradao bio načelnikom odjela za prometne istrage MUP-a Sarajevske županije. Priveden je i Zijo Mutap, čija je kći Alisa bila u ljubavnoj vezi s Memićem.

Dženanov otac Muriz, koji već godinama tvrdi kako mu je sin ubijen, izjavio je kako je policijska akcija dokaz da je bio u pravu.

Dženan Memić teško je ozlijeđen u sarajevskom predgrađu Ilidža 8. veljače 2016. i uslijed težine ozljeda umro je u bolnici. Policajci koji su obavili očevid tvrdili su kako ga je ozlijedio kombi koji ga je udario dok je šetao s djevojkom, a takav zaključak preuzelo je i županijsko tužiteljstvo, koje je zbog toga podignulo optužnicu protiv dvojice Roma, Ljube i Bekrije Seferovića. Županijski sud u Sarajevu oslobodio ih je krivnje nakon što je utvrdio da optužnica ne sadrži uvjerljive dokaze za tu tezu. Tužiteljstvo se žalilo pa je Vrhovni sud Federacije BiH predmet vratio na ponovno suđenje istom županijskom sudu i taj postupak je još u tijeku.

Članovi obitelji Memić već četiri godine tvrde da su policija i tužiteljstvo zapravo činili sve ne bi li prikrili tko je doista odgovoran. Uvjereni su kako je Dženan zapravo ubijen te su opetovano tražili da se ispita odgovornost koju, po njihovu sudu, zbog pogrešnog usmjeravanja istrage snosi nekadašnja glavna županijska tužiteljica, a sada sutkinja Suda BiH Dalida Burzić.

Članovi obitelji Memić tvrde kako Dženanova djevojka Alisa točno zna kako je on stradao, no o tome odbija govoriti pozivajući se na amneziju nakon njegove smrti.

Neizravno su sugerirali kako je za Dženanovu smrt krivac sin jednog od utjecajnih sarajevskih poduzetnika koji je sve svoje veze u politici i policiji iskoristio kako bi prikrio tu činjenicu.

Nerazjašnjena smrt Dženana Memića, kao i ona Davida Dragičevića u Banjoj Luci u ožujku 2018., potaknula je velike prosvjede u BiH. Građani Sarajeva i Banje Luke opetovano su na okupljanjima tražili da se utvrde okolnosti pod kojima su njih dvojica smrtno stradali, a obitelji dvojice mladića zbližile su se u zajedničkom traganju za pravdom.

Pod velikim javnim pritiskom Tužiteljstvo BiH odlučilo je otvoriti svoju istragu u slučaju Memić, no smrt Davida Dragičevića i dalje bez ikakvih rezultata istražuje okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci.

Davor Dragičević, Davidov otac, zbog političkih pritisaka i progona bio je prisiljen napustiti Banju Luku i sada iz egzila u Austriji vodi borbu za istinu o smrti sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 21:25