EKSTRADICIJSKO ROČIŠTE

Tužiteljstvo BiH protivi se izručenju Mamića, on se na sudu odrekao Hrvatske: ‘Uzela mi je dušu!‘

Na Sudu BiH održano je ročište na kojem se odlučivalo o novome zahtjevu za izručenje
Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Zdravko Rajić ispred suda BiH
 Cropix

Bivši čelnik "Dinama" Zdravko Mamić odrekao su u četvrtak na Sudu BiH svake veze s Hrvatskom uz konstataciju kako mu je ona "uzela dušu" a njegovi odvjetnici i Tužiteljstvo BiH su se s gotovo identičnim argumentima usprotivili novom zahtjevu hrvatskog pravosuđa za njegovo izručenje.

Pred sucem Suda BiH Mirsadom Strikom u Sarajevu je održano ročište po zamolnici iz Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića temeljem rješenja o pritvoru kojega mu je odredio Županijski sud u Zagrebu u sklopu istrage o slučaju podmićivanja trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku. Postupak je pokrenut nakon što je Mamić koji se skriva u BiH javno optužio osječke suce da im je davao mito kako bi ishodio povoljnu presudu za sebe u predmetu koji je protiv njega vođen zbog izvlačenja novaca iz "Dinama" i za što je u konačnici pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora.

image
Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Zdravko Rajić odlaze sa Suda BiH
Cropix

O toj zamolnici Tužiteljstvo BiH i Mamićevi odvjetnici Ivica Rajić i Davor Martinović imaju isto mišljenje a ono glasi kako BiH tom zahtjevu ne može i ne treba udovoljiti.

Tužitelj Oleg Čavka kazao je na ročištu kako je nakon temeljitog proučavanja zamolnice pronašao određene "pravne anomalije" odnosno kako je ona formalno ispravna no zahtjev za izručenje ne ispunjava zakonske pretpostavke jer se u Mamićevu slučaju radi o kaznenom djelu davanja dara koje se različito sankcionira u BiH i Hrvatskoj.

U BiH je za osobe koje priznaju takvo djelo predviđena minimalna kazna od tri mjeseca zatvora dok ugovor o izručenju kojega ta zemlja ima s Hrvatskom predviđa da je minimalna kazna u slučajevima u kojima je izručenje moguće pripisana u rasponu od jedne do četiri godine zatvora.

"Sve nas dovodi do zaključka da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje", kazao je Čavka.

image
Mamićev odvjetnik Davor Martinović
Cropix

Mamićev odvjetnik Martinović je pohvalio tužiteljstvo zbog tog stava te je ustvrdio kako postoje i drugi razlozi zbog kojih izručenje nije moguće. Pri tom je istaknuo kako su kaznena djela o kojima je svjedočio Mamić počinjena na teritoriju BiH pa bi ih tamo trebalo i procesuirati po načelu teritorijalnosti a ustvrdio je i kako bi izručenjem Mamiću bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Kazao je kako je njegov branjenik u Hrvatskoj ionako izložen "medijskoj harangi" i politički orkestriranoj kampanji u kojoj sudjeluju najviši predstavnici izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti. Tvrdi i kako Hrvatska neutemeljeno "docira BiH" podsjećajući na činjenicu da Hrvatska unatoč pravomoćnim odlukama Vrhovnog suda koji je dopustio izručenje nekih osoba traženih u BiH ministri pravosuđa ignoriraju provesti te odluke.

image
Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Zdravko Rajić odlaze sa Suda BiH
Cropix

Zahtjev Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića opisao je kao "pravno neambicioznu molbu".

Sam Mamić je pak na poziv suca da se i sam očituje o zahtjevu za izručenje održao govor u kojemu je sebe opisao borcem protiv korupcije u Hrvatskoj u kojoj je zbog toga izložen neutemeljenom i politički orkestriranom progonu.

"Za mene Hrvatska više ne postoji jer mi je uzela dušu", kazao je Mamić dodajući kako se kanio odreći hrvatskog državljanstva no u tome nije uspio.

Dodao je kako nema hrvatsku putovnicu ni osobnu iskaznicu niti ih želi više ikada imati.

image
Zdravko Mamić odlazi sa Suda BiH
Cropix

No sudac Strika odmah mu je izrekao mjere zabrane putovanja izvan BiH odnosno oduzimanje putovnice te zemlje a odluka će ostati na snazi do donošenja pravomoćne odluke o zahtjevu za izručenje.

"Ovo nije jednostavan slučaj a ja ću postupiti kako mislim da treba", kazao je sudac Strika.

Prema pojašnjenju odvjetnika Martinovića, zakonski rok za donošenje odluke ne postoji jer sudac cijeli slučaj sada treba iznijeti pred sudsko vijeće koje donosi odluku a na nju je moguće uložiti žalbu.

"Teško je prognozirati je li to 15, 20 ili mjesec dana", kazao je Martinović.

Sud BiH će u predstojećem razdoblju odlučivati i o zahtjevu Hrvatske za izručenje Zorana Mamića kojemu je zagrebački sud također odredio pritvor u istom predmetu no njihovi se slučajevi vode odvojeno.

image
Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Zdravko Rajić odlaze sa Suda BiH
Cropix

Izjave nakon ročišta pratili smo uživo, a možete ih pročitati niže.


NOVO 14:13 Na današnjem ročištu za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj tužitelj Oleg Čavka usprotivio se izručenju jer nisu ispunjene pravne pretpostavke za to, javlja Dnevni avaz.

Čavka je kazao da zamolnica Hrvatske pravno formalno zadovoljava standardne, ali da se djela za koja se Mamić tereti u BiH drugačije tretiraju. Radi se o primanju i davanju mita za što se u BiH može osloboditi ako počinitelj tog kaznenog djela to prijavi. S druge strane, prema zakonu je potrebno da je za kazneno djelo zapriječena kazna od najmanje godinu da bi došlo do izručenja.

- Radi se o specifičnom slučaju. Izvršili smo detaljnu provjeru i utvrdili da je zamolnica kao dokument potpuna. Ovaj slučaj je propraćen kontinuiranim medijskim izvještajima. Tijekom uvida u predmet ustanovili smo da je hrvatsko pravosuđe kaznena djela strožije kvalificiralo. Naime, u bh. pravosuđu postoji privilegija za počinitelja da ako ranije prijavi davanje mita ima mogućnost oslobađanja od kaznenog gonjenja. To je blagodat našeg zakona i Tužilaštvo BiH nema veze s tim. Također, utvrdili smo da su kaznena djela učinjena na teritoriju BiH, odnosno u Doboju i Banjoj Luci. Zbog toga se protivimo izručenju. Ne postoji ni reciprocitet između BiH i Hrvatske. Poznato je da BiH nikada nije netko izručen iz Hrvatske, kazao je Čavka, javlja Dnevni avaz.

Mamića u ovom postupku zastupaju odvjetnici Zdravko Rajić i Davor Martinović.

- U jednom momentu je čak u Hrvatskoj zatraženo da se izvrši politički pritisak da se Mamić izruči. Je li moguće da nitko nije pročitao ugovor o izručenjima između BiH i Hrvatske? Radi se o političkom cilju da se zadovolje mediji. Dakle da se skrene pozornost s korumpiranih sudaca koje je Mamić kao „zviždač“ prijavio i protiv kojih se vode kazneni postupci. Ne može se ni pomisliti na izručenje, jer su djela učinjena na teritoriji BiH i za ovo djelo se u BiH može izreći kazna do šest mjeseci zatvora. Dakle nijedna pretpostavka nije ispunjena za izručenje, naveo je Martinović.

I Mamić se obratio sucu Mirsadu Striki te je naveo da mu je sve politički montirano jer je prijavio suce za korupciju.

- Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane suce koji su me reketarili, a ne da traže moje izručenje, kazao je Mamić.

image
Mamićev odvjetnik Davor Martinović
Cropix

12:57 Zdravko Mamić stigao je na sud u Sarajevo na kojem se odlučuje o njegovom izručenju u Hrvatsku. Novinari su ga kratko uhvatili dok je ulazio u zgradu Suda i pitalo što očekuje od današnjeg ročišta.

- Pa nisam ja paket da me izruče, rekao je kratko Mamić.

image
Cropix
image
Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Zdravko Rajić ispred suda BiH
Cropix
image
Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Zdravko Rajić ispred suda BiH
Cropix
image
Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Zdravko Rajić ispred suda BiH
Cropix
image
Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Zdravko Rajić ispred suda BiH
Cropix
image
Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Zdravko Rajić ispred suda BiH
Cropix
image
Cropix
image
Cropix

Ministarstvo pravosuđa u Zagrebu uputilo je Ministarstvu pravde BiH novi zahtjev za izručenje Mamića nakon što je Županijski sud u Zagrebu njemu i njegovu bratu Zoranu odredio pritvor u sklopu istrage zbog sumnji da je sucima Županijskog suda u Osijeku davao mito kako bi ga oslobodili optužnice za izvlačenje novaca iz "Dinama".

Zdravko i Zoran Mamić pravomoćno su osuđeni u Hrvatskoj na šest i pol, odnosno na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog financijskih malverzacija.

Zdravko Mamić je u BiH pobjegao u lipnju 2028. uoči izricanja prvostupanjske presude, a brat Zoran mu se ondje pridružio ove godine nakon što je pravomoćno osuđen u Hrvatskoj.

Obojica su zatražila da kazne izdržavaju u BiH.

Hrvatska je pak već dva puta tražila izručenje Zdravka Mamića zbog dva različita postupka koje su se protiv njega vodili u Osijeku. Onoga u kojemu je na koncu pravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora, te drugoga slučaja, optužnice za tzv. off-shore tvrtke, za koji se Zdravku i Zoranu još uvijek u odsutnosti sudi na Županijskome sudu u Osijeku. U oba su puta sudovi BiH, ali i tamošnje državno odvjetništvo, zaključili kako ne postoje pretpostavke da se Zdravka Mamića izruči Hrvatskoj.

U prvome slučaju u kojemu je izručenje odbijeno Mamića je štitilo državljanstvo BiH. U drugome slučaju Hrvatska je, pak, tražila da se primijene odredbe Ugovora o izručivanju vlastitih državljana iz 2014. godine, no sudovi BiH su donijeli odluku prema kojoj djela koja za koje se tereti Mamića, a riječ je o zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, ne postoje u zakonu BiH.

No, još važnije, zaključili su da se na konkretno izručenje ne mogu primijeniti odredbe sporazuma jer su djela počinjenja prije njegova stupanja na snagu sporazuma 2014. godine. No, ovaj treći zahtjev za izručenjem, zbog podmićivanja osječkih sudaca, zbog nekih karakteristika slučaja, pravno je ipak drugačiji. Naime, nedvojbeno je da kazneno davanja mita postoji u zakonu BiH te su djela nedvojbeno počinjena nakon 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 06:55