ANKETA

TV gledatelji birali jelovnik za njemačkog astronauta: U svemir uskoro leti - srneći ragu!

Prema glasovima, drugo mjesto podijelili su gulaš od divljači s dinjom te tradicionalne krvavice s hrenom, jabukom i povrćem
 Ilustracija/-/NASA TV/AFP

Srneći ragu s kremastim savojskim kupusom, slaninom i rizlingom ne zvuči baš kao tipičan objed u svemiru, no upravo će takav gurmanski obrok njemački astronaut Matthias Maurer ponijeti sa sobom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).  

Ali odluku o tome nije donio on, već gledatelji koji su se uključili u anketu javne televizije u Maurerovoj rodnoj saveznoj pokrajini Saarskoj, poznatoj po krepkoj hrani i finim vinima. 

Oko 5000 ljudi sudjelovalo je u izboru najboljeg "jela za posadu", a pobijedio je chef Christian Heinsdorf iz restorana Taverne Borg u gradiću Perlu, smještenom na tromeđi s Francuskom i Luksemburgom. 

"Drago mi je što smo ovim natjecanjem dali na važnosti rodnome kraju Matthiasa Maurera", rekao je glavni direktor Europske svmirske agencije (ESA) Jan Woerner

Drugo su mjesto podijelili gulaš od divljači s dinjom te tradicionalne krvavice s hrenom, jabukom i povrćem. 

Maurera o "omiljenom jelu" nitko ništa nije pitao i moći će ga prvi put kušati tek na ISS-u. 

On će s još troje Amerikanaca činiti posadu SpaceX-3 koja će s Cape Canaverala prema ISS-u poletjeti u rujnu iduće godine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2020 14:25