SPAS OD KORONE

Tvorac cjepiva: ‘Da, njime možemo zaustaviti pandemiju! Evo koliko će trajati imunitet‘

Znanstvenik Uğur Şahin tvrdi da njegov proizvod može uništiti virus i okončati pandemiju
Uğur Şahin
 Profimedia/youtube

Bračni par Ozlem Tureci i Uğur Şahin osnivači su njemačke kompanije BioNTech, koja je s američkim Pfizerom razvila cjepivo protiv koronavirusa. Postoji dobra vjerojatnost da bi njihov rad i rezultati na tom polju mogli odlučiti ishod borbe protiv trenutačne svjetske pandemije.

Znanstvenik Uğur Şahin u razgovoru za The Guardian izrazio je samouvjerenost da njegov proizvod može uništiti virus i okončati pandemiju koja cijeli svijet drži taocem.

BioNTech i Pfizer objavili su u ponedjeljak da je njihovo potencijalno cjepivo protiv covida 19 pokazalo učinkovitost kod 90 posto ispitanika, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

Analiza cijepljenih sudionika i onih koji su dobili placebo naznačuje stopu efikasnosti cjepiva veću od 90 posto, sedam dana nakon što su primili drugu dozu. To znači da se zaštita postiže 28 dana nakon cijepljenja, koje se sastoji od dvije doze.

'Dramatičan učinak'

Ipak, bez odgovora ostaje pitanje je li cjepivo učinkovito i za oboljele s asimptomatskim infekcijama.

- Ako se postavlja pitanje možemo li zaustaviti ovu pandemiju cjepivom, moj odgovor je DA, jer vjerujem da će čak i zaštita samo od simptomatskih infekcija imati dramatičan učinak, rekao je izvršni direktor BioNTecha u prvom intervjuu za britanske novine preko Zoom aplikacije iz njegova doma u Mainzu.

Sve dok nisu otkriveni rezultati kliničkog ispitivanja u ponedjeljak nije bio siguran hoće li cjepivo pokrenuti dovoljno snažnu reakciju imunološkog sustava kod ljudi.

- Bilo je moguće da cjepivo neće moći naštetiti virusu, da pronađe svoj put u stanicama i dalje čini ljude bolesnima. Sada znamo da cjepiva mogu pobijediti ovaj virus.

Iako trenutna ispitivanja cjepiva BioNTech/Pfizer formalno ne dokazuju da ono sprečava prijenos virusa, u odnosu na to da može zaustaviti razvijanje bolesti kod zaraženih osoba, 55-godišnji znanstvenik ističe da su ga rezultati visoke učinkovitosti doveli do pretpostavke da može.

BioNTech, tvrtka koju su 2008. godine osnovali njemački znanstvenici i bračni par Şahin i Özlem Türeci, kao i austrijski onkolog Christoph Huber, razvili su svoje cjepivo eksperimentalnom metodom poznatom kao mRNA. Iako konvencionalna cjepiva uzimaju genetske informacije od virusa i kultiviraju ih u ljudskoj stanici, metoda mRNA samo zahtijeva genetski kod virusa, čime se proces proizvodnje skraćuje za gotovo tri mjeseca.

'Nije bilo vremena za čekanje'

Pfizerova stručnost za cjepiva za masovno tržište i brze mjere regulatornih tijela pomogle su ubrzati razvojni proces na deset mjeseci, a ne godina, poručuje Şahin.

- Nije bilo vremena za čekanje. Zamislite da želite doći s jednog kraja Londona na drugi, a posvuda su gužve u prometu. Trebalo bi vam pola dana. Za naš projekt ulice su bile prazne, rekao je.

- Cjepivo sprečava covidu pristup našim stanicama. Ali čak i ako virus uspije pronaći put, T-stanice ga udaraju po glavi i eliminiraju. Jako smo dobro istrenirali naš imunološki sustav za usavršavanje ova dva obrambena poteza. Sada znamo da se virus ne može obraniti od tih mehanizama, pojasnio je.

- Neka ključna pitanja u vezi s djelotvornošću cjepiva dobit će odgovore tek sljedećih tjedana i mjeseci, rekao je Şahin. Proces utvrđivanja može li cjepivo i zaustaviti asimptomatske infekcije moglo bi potrajati i do godinu dana.

Daljnji uvid u to nudi li cjepivo različite razine zaštite različitim dobnim skupinama, rekao je, očekuje se za otprilike tri tjedna. Klinička ispitivanja također još nisu u potpunosti utvrdila djeluje li cjepivo različito na ljude iz različitih etničkih skupina.

Şahin je rekao da se nada da će oni koji su primili cjepivo, kroz dvije injekcije u ruku u razmaku od tri tjedna, biti imuni na koronavirus najmanje godinu dana.

- Zasad možemo donijeti samo neizravne zaključke vezano za trajanje imuniteta. Istraživanja pacijenata s covidom pokazale su da oni s jakim imunološkim odgovorom i dalje imaju taj odgovor nakon šest mjeseci. Mogu zamisliti da bismo mogli biti sigurni barem godinu dana, objasnio je.

Rekao je da se ne može isključiti da će se ljudi morati jednom godišnje cijepiti protiv koronavirusa.

Odgovorio je i na optužbe da su čekali da prođu američki izbori da objave dobre vijesti o cjepivu, jer navodno nisu imali hrabrosti da to učine ranije. Pojašnjava da ga je o rezultatima ispitivanja obavijestio izrvšni direktor Pfizera Albert Bourla u 20 sati u nedjelju navečer, a njega su samo tri minute ranije o tome izvijestili iz neovisnog nazdzornog odbora.

- BIo je to trenutak kada nam je veliki teret pao sa srca. Farmaceutska istaživanja nikada ne bi trebala biti korištena u političke svrhe. Zadržavanje informacije ne bi bilo etično.

Znanstvenika su također pitali da priča o privatnom životu i hobijima kojima se možda želi posvetiti nakon što cjepivo dođe na tržište.

- Supruga i ja smo punokrvni znanstvenici. Mi volimo svoj posao i volimo o njemu razgovarati. Nama posao nikada nije stres, nešto od čega se pokušavamo odmoriti.

Proslavili dobre vijesti šalicom čaja

Rekao je primjerice da nikada ne bi zamijenio bicikl kojim svaki dan odlazi na posao, a star je 15 godina.

Otkrio je i kako su on i supruga proslavili dobre vijesti u nedjelju navečer.

- Sjeli smo, porazgovarali i napravili si čaj. Olakšanje je jako dobar osjećaj, rekao je.

On i supruga Ozlem Tureci upoznali su se na sveučilištu i u braku su od 2002. Oboje su djeca turskih migranata koji su se doselili u Njemačku krajem 1960. Odbacio je sugestiju da bi oni mogli postati uzor generaciji Nijemaca s migrantskim porijeklom.

- Nisam siguran da to stvarno želim. Mislim da nam treba globalna vizija koja svima daje jednake šanse. Inteligencija je podjednako raspoređena po svim etničkim skupinama, to pokazuju sva istraživanja. Ja sam slučajno primjer osobe s porijeklom iz migrantske obitelji. Mogao sam isto tako biti Nijemac ili Španjolac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 05:18