I DALJE NESLAGANJA

Tvrdi Brexit na pomolu: Nema napretka u pregovorima Velike Britanije i Europske unije

Francuska je zaprijetila vetom na mogući trgovinski sporazum ako se interesi njezinih ribara ne budu poštovali u dovoljnoj mjeri
glavni pregovarač EU-a Michel Barnier
 JOHN THYS/POOL/AFP

Glavni pregovarač Europske unije za brexit izjavio je u ponedjeljak da nije postignut značajan napredak u trgovinskim pregovorima s Britanijom tijekom vikenda, rekli su europski diplomati za agenciju dpa, unatoč pritisku rokova.

Ključna područja neslaganja i dalje su ribarstvo, jamstva za pošteno tržišno natjecanje i rješavanje budućih sporova, rekao je veleposlanicima glavni pregovarač EU-a Michel Barnier.

Nakon što su Barnier i njegov britanski kolega David Frost pozvali na stanku u pregovorima u petak zbog nedostatka napretka, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson naložili su im da nastave razgovore u Bruxellesu.

U medijskim izvješćima u nedjelju navečer objavljeno je kako je blizu dogovor u području ribarstva, ali obje strane to su brzo demantirale.

Francuska je zaprijetila da će uložiti veto na mogući trgovinski sporazum ako se interesi njezinih ribara ne budu poštovali u dovoljnoj mjeri.

Pregovori bi se trebali nastaviti u ponedjeljak, a von der Leyen i Johnson procijenit će situaciju u telefonskom razgovoru u ponedjeljak navečer.

Odvojeno od toga, zajednički odbor raspravljat će o provedbi njihova sporazuma o povlačenju.

Britanija je službeno izašla iz Europske unije krajem siječnja, ali ostaje na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji do kraja godine. Ako do tog roka ne bude postignut trgovinski sporazum, ponovno će biti uvedene velike carine i carinske provjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:59