IGNORIRALI ZABRANU

TVRTKA ANGAŽIRANA NA OBNOVI CRKVE NOTRE-DAME PRIZNALA 'Da, naši radnici su pušili cigarete na gradilištu, ali nema šanse da je opušak izazvao požar'

 
Notre-Dame
 REUTERS

Radnici angažirani na postavljanju skele uz parišku katedralu Notre-Dame ignorirali su zabranu i pušili su cigarete tijekom radova, priznala je kompanija koja ih je zaposlila, no isključili su mogućnost da bi to moglo biti uzrok požara koji je umalo potpuno uništio jednu od naslavnijih crkava u svijetu.

Glasnogovornik obiteljske tvrtke Le Bras Freres rekao je Reutersu da su njihovi zaposlenici policiji priznali da bi "katkad" zapalili cigaretu na skelama, unatoč zabrani pušenja na gradilištu.

Na zgarištu pronađeno sedam opušaka

- I mi to osuđujemo. Ali vatra je počela u unutrašnjosti izgrade, tako da, što se naše kompanije tiče, ovo ne može biti hipoteza. Cigareta nije zapalila Notre-Dame - rekao je agenciji glasnogovornik Marc Eskenazi.

Ranija izvješća pokazala su da je na požarištu u znamenitoj katedrali pronađeno sedam opušaka. Izvori bliski istrazi to nisu htjeli komentirati, ali su potvrdili da su te tvrdnje točne.

A view of the cross and sculpture of Pieta by Nicolas Coustou in the background of debris inside Notre-Dame de Paris, in the aftermath of a fire that devastated the cathedral, during the visit of French Interior Minister Christophe Castaner (not pictured) in Paris, France, April 16, 2019. Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS     TPX IMAGES OF THE DAY - RC1A1E8334E0
REUTERS
Notre-Dame

No, glasnogovornik građevinske tvrtke, kojeg su i novinari pitali o tim opušcima, i dalje tvrdi kako je nemoguće da bi cigareta bila uzrok požara na povijesnoj građevini.

- Ako su opušci cigarete pronađeni neizgorjeli u tom paklenom infernu, ne znam od kojeg su materijala napravljeni - rekao je između ostalog.

Tvrtka je također odbacila mogućnost da je buktinju uzrokovao kratki spoj na električnim instalacijama jednog od dvaju dizala na mjestu požara, kojima su se služili radnici.

- Dizala su bila savršeno održavana i radila su unutar zadanih specifikacija - rekao je. Objasnio je da su dva dizala bila na vanjskoj strani građevine, jedno 45, a drugo 65 metara od centra i navodnog, odnosno dosad utvrđenog ishodišta požara. Naveo je i da su liftovi ugašeni te im je isključen dovod električne energije prije nego što je požar buknuo.

Demantiraju tvrdnje o loše postavljenim elektroinstalacijama

Glasnogovornik je ovime zapravo odgovarao na optužbe lista Le Canard Enchaine koji je, između ostalog, izvijestio da su električne instalacije bile loše postavljene te su virile kroz krov katedrale, upravo onaj dio koji je najviše stradao u povijesnom požaru, no administracija Notre-Damea te je optužbe ozbiljno demantirala.

Screenshot - Drone footage showed an aerial view of the Notre Dame cathedral with she structure completely stripped of its roof and still ablaze on the inside in Paris, France on April 15, 2019. Photo via ABACAPRESS.COM, Image: 426359663, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca Press
Profimedia, Abaca Press
Notre-Dame u plamenu, snimka iz zraka

- Na katedrali ništa nije rađeno bez dozvole državnih vlasti. Nije bilo žica koje bi virile, sve je bilo instalirano prema propisima - rekao je Reutersu glasnogovornik Notre-Damea Andre Finot.

Inače, na katedralu su 2012. instalirani električni motori koji su pokretali zvona. Finot je rekao kako su djelatnici katedrale, čim se oglasio prvi detektor dima, provjerili sve instalacije i nisu primijetili ništa neobično.

- Ne znam znači li to da su gledali na pogrešnom mjestu - rekao je dodavši da su zaposlenici plamen primijetili tek kada se alarm drugi puta oglasio.

Ured pariškog tužitelja šturo je komentirao kako u istrazi neće isključiti ni jednu mogućnost, te da njihovi istražitelji u obzir uzimaju sve, pa i najmanje vjerojatne opcije kako je požar izbio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:02