FINANCIJSKI PONOR

Tvrtka koja u koncesiji drži Postojnsku jamu otpušta trećinu radnika zbog koronakrize

Njima koncesionar i poduzetnik Marjan Batagelj nudi otpremnine za deset posto više od onih iz kolektivnog ugovora ili prezaposlenje
Postojnska jama
 Tea Cimas/Cropix

Zbog pandemije covida-19 tužne dane doživljava Postojnska jama, jedan od slovenskih "turističkih bisera", pa je njezina uprava najavila da je prisiljena otpustiti trećinu zaposlenih.

Zbog krize izazvene koronakrizom i tromjesečnog zatvaranja "kraške ljepotice", ove je godine u njoj broj posjeta bio za 83 posto manji nego lani, najviše zbog nedolaska stranih turista, pa su sa sindikatima pokrenuti razgovori o otpuštanju najmanje trećine zaposlenih.

Njima koncesionar i poznati poduzetnik Marjan Batagelj nudi otpremnine za deset posto više od onih iz kolektivnog ugovora ili prezaposlenje u neku od njegovih drugih tvrtki.

- Meni je najteže otpuštati jer sam godinama stvarao ovu ekipu i tko god otiđe za nas je nenadoknadiv, kazao je Batagelj, prenose slovenski mediji.

Uprava tvrtke u obrazloženju smanjivanja kadrovskog sastava navodi da je ovogodišnji pad posjeta sličan onome iz 1991. godine, kad je došlo do rata u Sloveniji i raspada nekadašnje zajedničke države, pa bi ako se ne poduzmu potrebne mjere tvrtki "Postojnska jama" i hotelima koji posluju u njenom sklopu inače prijetio stečaj.

Osim toga, u tvrtci izražavaju žaljenje što vlada nije dopustila da se besplatni turistički bonovi kojima je stimulirala domaću potrošnju u vrijeme epidemije koriste i za posjet kulturnim i prirodnim znamenitostima nego samo za noćenje u hotelima, kampovima i planinarskim domovima jer bi pad gostiju i prihoda na taj način mogao biti smanjen.

Računa se da će otkaze dobiti 59 od 174 zaposlenih, što bi uslijedilo za mjesec dana. Lani je Postojnsku jamu posjetilo skoro 900.000 turista, a u dosadašnjem dijelu godine samo 140.000, najviše početkom godine, dok nije došlo do tromjesečnog zatvaranja zbog epidemije.

Najveći pad turističkih posjeta bilježi se iz sjeverne Italije, a katastrofi je doprinijelo i zatvaranja azijskog tržišta iz kojih je zadnjih deset godina dolazilo sve više gostiju jer su uslijed pandemije u tom dijelu svijeta otpali i mnogi letovi prema Europi iz tih destinacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:38