TUŽIO POSLODAVCA

Tvrtka zaposleniku mora platiti astronomsku odštetu jer mu je organizirala rođendanski tulum: ‘A rekao sam im da to ne čine‘

Nakon što je vidio proslavu Berling je dobio napadaj panike te je pobjegao i dovršio svoj ručak u automobilu

Rođendanska zabava/Ilustracija

 Gpointstudio/Imagesource/Profimedia

Muškarcu iz američkog Kentuckyja sud je odlučio dosuditi čak 450 tisuća dolara odštete zbog nesnosnih patnji koje je pretrpio nakon što su mu kolege organizirale rođendansku zabavu.

Iako ih je izričito tražio da to ne rade, kompanija mu je priredila zabavu, što je kod njega dovelo do napada stresa, panike i anksioznosti. Kevin Berling tvrdi da je zabava do koje je došlo 2019. uzrokovala brojne napadaje panike, a u tužbi je ustvrdio i kako ga je kompanija diskriminirala na temelju njegovih ograničenja vezanih uz mentalno zdravlje, piše BBC.

Tvrtka je u odgovoru na tužbu sve negirala.

Berling je u tužbenom zahtjevu naveo da pati od anksioznog poremećaja te je svojim nadređenima jasno rekao da ne organiziraju nikakvu proslavu, kao što je u firmi inače običaj kada netko od zaposlenika ima rođendan, jer bi to moglo dovesti do paničnog napada. Ipak, farmaceutska tvrtka Gravity Diagnostic koja se između ostalog bavi testiranjima na covid, odlučila je ignorirati njegove molbe te mu je u kolovozu 2019. organizirala proslavu. Nakon što je, došavši na svoj rođendan na posao, shvatio da su mu priredili tulum, Berling je dobio napadaj panike te je pobjegao, a svoj ručak je pojeo u automobilu. No, važan je dio tužbe i ono što se dogodilo narednog dana kada je Berling na radnom mjestu izložen porugama te mu je rečeno da oduzima zadovoljstvo kolegama te da se "ponaša kao curica".

To je uzrokovalo novi napadaj panike nakon čega mu je tvrtka dala dva slobodna dana kako bi došao sebi. Umjesto da mu pomognu u oporavku, 11. kolovoza tvrtka mu je uručila otkaz pod izlikom da se brinu o sigurnosti radnog mjesta.

Sud je utvrdio kako je tvrtka pogriješila te je Berlingu dosuđeno 300.000 dolara za duševne boli i još 150 tisuća dolara za izgubljenu dobit. Odvjetnica tvrtke Julia Brazil rekla je da su u ovom slučaju oni žrtve, a ne tužitelj, jer su bili ugroženi na radnim mjestima. Dodala je da će se kompanija žaliti na presudu.

Berlingov odvjetnik Tony Buthcer rekao je, pak, kako nema nikakvih dokaza da bi Berling predstavljao bilo kakvu prijetnju po druge zaposlenike.

- Diskriminacija je pretpostavljati da su ljudi s mentalnim poteškoćama opasni bez ikakva dokaza njihovog nasilnog ponašanja. Imao je napadaj panike i to je sve - dodao je.

BBC ističe kako oko 40 milijuna Amerikanaca, gotovo 20 posto ukupne populacije, boluje od anksioznih poremećaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:28