Vješta krivotvorina

Twitter preplavile fotografije uhićenja Trumpa i Putina iza rešetaka. Izgledaju li vam kao fejk?

One nisu savršene - dapače, mnoge od imaju brojne mane, no ništa od toga nije moglo spriječiti da se društvenim mrežama prošire munjevitom brzinom

Lažna fotografija uhićenja Donalda Trumpa

 Twitter/

Uoči najava kako će bivši američki predsjednik Donald Trump biti uhićen, Twitter su preplavile fotografije koje prikazuju Trumpa kako ga nasilno odvodi skupina policajaca, a dijele se i fotografije ruskog predsjednika Vladimira Putina iza rešetaka.

Izgledaju senzacionalno i vrlo vjerno, ali u potpunosti su lažirane - napravljene su uz pomoć jednoga od stotine generatora slika koje pogoni umjetna inteligencija pa stručnjaci sada upozoravaju kako su one vjesnici nove stvarnosti - unose zbrku u ionako zbunjujuća vremena, pojačavaju razinu cinizma, a definitivno potiču i gubitak vjere u sustav, kao i informacije koje ljudi prikupljaju.

Manipuliranje fotografijama, piše Associated press, nije novost, no alati koji se sada služe umjetnom inteligencijom iznimno su jednostavni za korištenje i dostupni svima, a konačni produkt su fotografije koje izgledaju toliko autentično da bi se slobodno mogle zamijeniti za agencijske fotke.

One koje prikazuju navodno Trumpovo uhićenje izradio je istraživački novinar Eliot Higgins, a odmah po objavi, lajkalo ih je i podijelilo na desetke tisuća korisnika usprkos činjenici da je njihov autor naznačio kako nisu autentične i kako ih je izradila umjetna inteligencija.

One nisu savršene - dapače, mnoge od njih imaju brojne mane, no ništa od toga nije moglo spriječiti da se one društvenim mrežama prošire munjevitom brzinom, a njihov autor na kraju bude isključen iz Midjourneya, alata uz pomoć kojih ih je napravio.

Nedavno su tako korisnici masovno dijelili fotografiju Putina na kojoj on kleči i ljubi ruku kineskog vođe Xi Jinpinga. Bila je prilično vjerna iako se moglo prepoznati da je lažna - glave i cipele i jednog i drugog bile su razlivene, a interijer sobe na fotografiji nije odgovarao interijeru prave sobe u kojoj se Putin doista susreo s Kinezom.

Stručnjaci upozoravaju kako je s pojavom masovnog širenja lažnih fotografija potrebno pojačati svijest o mogućnosti dezinformacija.

"Sada je to tako jeftino i jednostavno da moramo publiku masovno educirati o tome koliko je daleko napredovala tehnologija", kazao je Jevin West, profesor s Washington Sveučilišta u Seattleu.

Higgins pak sugerira kako bi društvene mreže trebale ulagati u tehnologiju koja će im pomoći razlikovati lažne od pravih fotografija jer je slučaj s fotografijama Trumpova uhićenja pokazao kako su tek neke od objava imale oznaku da ih je izradila AI.

Autori članka kontaktirali su i Twitter i Metu, vlasnika Facebooka, no od prvih nije stigao odgovor, a drugi su ga odbili dati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:51