NOVI ZAKON

Twitter se povlači iz dobrovoljnog kodeksa EU-a o borbi protiv dezinformacija

Novi zakon također znači da će tvrtke morati moderirati svoje platforme i uklanjati štetan sadržaj poput dezinformacija

Ilustrativna fotografija

 Avishek Das/Zuma Press/Profimedia/Avishek Das/zuma Press/profimedia

Društvena mreža Twitter povukla se iz dobrovoljnog kodeksa Europske unije o suzbijanju dezinformacija na internetu, objavila je Europska komisija.

Povjerenik Komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da Twitter napušta dobrovoljni Kodeks dobre prakse o suzbijanju dezinformacija. "No, obveze ostaju. Možete bježati, no ne možete se sakriti", napisao je Breton na Twitteru kasno u petak.

Kodeks uključuje obvezu praćenja političkog oglašavanja, prestanak financiranja autora dezinformacija i suradnju s organizacijama za provjeru točnosti (fact-checking).

Breton je rekao da će borba protiv dezinformacija biti pravna obaveza prema takozvanom Aktu o digitalnim usluga koji stupa na snagu od 25. kolovoza.

Novi zakon također znači da će tvrtke morati moderirati svoje platforme i uklanjati štetan sadržaj poput dezinformacija te uvesti protokole kako bi se blokiralo njihovo širenje. Tvrtke također moraju povećati transparentnost glede odnosa prema svojim korisnicima i pojednostaviti ugovore s njima.

"Naši će timovi biti spremni za provođenje (zakona)", napisao je Breton.

Twitter i druge društvene mreže, uključujući TikTok, Metu i Google, potpisali su dobrovoljni kodeks 2018.

Komisija je u veljači objavila izvješća o tome kako platforme implementiraju kodeks i istaknula da Twitter nije pružio "specifične informacije ni ciljane podatke" vezane uz obveze o transparentnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 06:37